Antena Căutare

Cum te comporti cu un copil timid

Timiditatea este o trasatura de caracter care poate marca o persoana inca de la varste foarte mici. Astfel , o persoana este mai predispusa să devină timida la 2 ani, între 4 şi 5 ani şi în adolescenţa timpurie. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la aceste schimbari de personalitate si sa-si sustina copiii.

Cele mai frecvente cauze ale timiditatii sunt puse de specialisti pe seama noilor situatii sociale in fata carora sunt pusi cei mici. Ele pot fi cu atat mai stanjenitoare pentru ei cand sunt in centrul atentiei. Schimbarile rapide ale mediului social, presiunea competitivitatii la scoala sunt cauzele cele mai frecvente ce determina aparitia timiditatii. Cercetatorii ne mai spun si ca timiditatea se poate mosteni. Un copil care are parintii timizi este mult mai predispus sa fie el insusi timid. De altfel, mediul familial, ca si mostenirea culturala a copilului il pot predispune spre acest tip de emotii, deoarece ii ofera un anumit model de comportament.

Strategii de ajutor

Pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca perioadele critice trebuie mai intai sa identifici situatiile in care el devine timid. Unii copii se simt stanjeniti cand cunosc persoane noi, altii atunci cand trebuie sa prezinte o lucrare in fata colegilor. Daca ai identificat cauza, atunci vei putea gasi solutiile cele mai bune pentru a-l ajuta.

Arata-i intodeauna respect. Aceasta il poate face pe copil sa fie mai increzator in el insusi si mai putin inhibat.

Articolul continuă după reclamă

Ajuta-l sa-si cultive stima fata de sine. Copilul timid poate sa aiba o imagine a lui negativa si sa creada ca nu este acceptat de ceilalti. Trebuie sa-i demonstrezi ca are anumite abilitati si sa-l incurajezi sa fie autonom.

Dezvolta-i abilitatile sociale. Creeaza-i oportunitati pentru a se simti confortabil intr-o comunitate. Poti sa incepi cu pasi marunti - pune-l in situatia de a se juca cu un copil de varsta lui, situatie in care copilul poate deveni mai indraznet. Apoi poti sa-l introduci in grupuri mai mari, cu care sa poata stabili legaturi noi.

Nu il pune cu forta pe copilul timid in fata unor situatii noi, pe care el le percepe ca fiind amenintatoare. Ajuta-l sa se simta in siguranta si ademeneste-l pentru a dori el insusi sa interactioneze cu alti copii.

Nu-ti eticheta copilul ca fiind timid. Daca el va creste cu aceasta eticheta, va deveni anxios si nesigur.

Citeste revista Felicia

Vrei versiunea imbunatatita a partenerului tau? Afla ce trebuie sa faci tu... Sufletul pereche – despre momentul potrivit si asumarea angajamentului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x