Antena Căutare

Cum te descurci cu prietenii ... imaginari ai copilului

Prietenii imaginari sunt acei companioni pe care copilul si-i creeaza ca sa treaca peste diverse momente din copilaria sa. Aparitia lor e cat se poate de normala si chiar sanatoasa pentru dezvoltarea copilului.

Pentru un adult poate fi dificil sa inteleaga nevoia copilului sau de a avea un prieten imaginar. Foarte rar aceste personaje din mintea lor rezista pana la pubertate, asa ca fii deschis la minte, imbratiseaza ideea si sustine creativitatea copilului tau.

Pana de curand, psihologii considerau ca un copil trece de nevoia de a avea un prieten imaginar la varsta cand se duce la scoala. Insa un recent studiu realizat de Universitatea din Washington a aratat ca si copiii trecuti de 7 ani continua sa interactioneze cu amicii din mintea lor.

Desi ei stiu ca el nu exista in realitate, de multe ori se poarta exact invers. Ca parinte, tinzi sa fii ingrijorat si nu stii cum sa reactionezi cand vezi ca el insista sa mai puna o farfurie si un tacam si pentru prietenul imaginar. Conform psihologilor, ingrijorarile tale sunt nefondate.

Ce ai de facut? Primul pas este sa ii intelegi prietenul imaginar si apoi sa participi la tot felul de momente cel putin interesante alaturi de copil si de prietenul sau invizibil. Bucura-te ca astfel ai ocazia sa iti cunosti copilul mai bine.

Articolul continuă după reclamă

Iata o serie de sfaturi binevenite de la ehow.com cu privire la cum sa gestionam cu tact si empatie aceste situatii inedite ce pot aparea oricand in viata copilului tau:

1. Intai de toate, accepta ideea ca micutul tau are un asemenea prieten imaginar. Pune-i intrebari despre amicul lui. Trateaza-l ca pe o persoana adevarata.

2. Lasa copilul sa vorbeasca si sa se joace cu prietenii lui imaginari, nu il certa, nu ii spune ca sunt prostii si ca ei nu exista; chiar daca si el deseori stie asta, nu vei face decat sa il determini sa se izoleze si fereasca de tine, constatand ca nu il intelegi si ca intre voi se creeaza o distanta.

Vorbele pe care el le rosteste prietenului sunt importante; el exprima emotii sau ganduri pe care nu ti le spune tie, din teama. Uneori prietenii imaginari sunt produsul unei fatete ascunse din personalitatea copilului tau.

3. Joaca-te cu copilul si cu prietenul lui imaginar. Vorbeste-i, evident, prin intermediul copilului tau, el fiind cel care il aude, iar tu nu. Intreaba-l ce mai face, daca ii e foame, daca are anumite nevoi.

Permite-i copilului sa seteze reguli. Uneori el nu vrea sa te implici deloc, alteori da. Respecta-i spatiul si dorinta. Prietenii invizibili stiu sa pastreze un secret si il ajuta sa se simta mai bine in unele situatii mai delicate pe care le traverseaza. Manifesta respect pentru prietenul lui.

4. Poti intreba copilul despre povestea prietenului lui; de exemplu, unde l-a intalnit si cati ani are. Afla daca este om sau este un animalut sau vreun personaj din desenele animate. Asta il ajuta pe copil sa devina si mai creativ si sa isi dezvolte imaginatia. Deseori, existenta unui prieten imaginar este un semn de inteligenta ridicata si de creativitate peste limita la copilul tau.

5. Daca asezi farfurie si tacam si pentru prietenul imaginar, langa cele ale copilului tau, nu pune mancare suplimentara pe acea farfurie; copilul o poate manca si deci ar manca prea mult, doar de dragul prietenului imaginar.

6. Daca cerintele copilului tau legate de prieten nu sunt deplasate si nu va afecteaza viata de familie, poti sa dai dovada de flexibilitate cata vreme el are un comportament social normal. Distrati-va impreuna si lasa-l sa interactioneze cu prietenul lui invizibil.

7. Ai grija ca lucrurile sa nu scape de sub control, iar copilul sa dezvolte o dependenta prea mare de personajul invizibil cu care vorbeste. Daca cel mic isi petrece prea mult timp cu prietenul imaginar, este timpul sa intervii cu tact.

Desi prietenul imaginar are beneficiul ca il ajuta sa isi dezvolte curajul de a comunica si a actiona, ce e mult nu e bun. Un copil trebuie sa petreaca mult timp cu copiii de varsta lui, sa aiba prieteni reali in timpul liber, deci e important sa il incurajezi in acest sens si sa ii dai ocazia sa intalneasca alti copii.

8. Urmareste indiciile pe care le poti primi despre o eventuala teama a copilului de prietenul imaginar. Daca povestea lor degenereaza, iar lui ii e frica de amicul invizibil, acest lucru denota dificultati emotionale pe care copilul le are in viata de zi cu zi si e de datoria ta sa afli indeaproape ce se intampla, care este motivul.

9. Trebuie sa stii ca micutul tau poate da vina pe prietenul imaginar pentru diverse fapte rele pe care le-a facut. Acesta nu este un semn ca ar dezvolta o tulburare de personalitate multipla. Este evident ca cel mic distinge ce e bine de ce e rau, atat ca nu este pregatit sa isi asume asta inca si sa respecte regulile ce decurg de aici.

10. Luati-va impreuna la revedere de la prietenul imaginar atunci cand copilul este pregatit. Unii prieteni imaginari dispar brusc pe masura ce copilul se implica in multe activitati scolare si are mai multi prieteni.

Lasa copilul sa decida forma prin care prietenul pleaca din viata lui: unii pleaca, altii se muta si nu te soca daca copilul iti spune ca prietenul a murit subit. Si acest aspect este normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Face parte din scenariile firesti pe care copilul le creeaza pas cu pas in aceasta relatie a lui.

Citeste si Sfatul Parintilor!

Foto: notjustcute.com

Fiecare mancare are vinul sau... Tinerii care stiu doua limbi straine au performante superioare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x