Antena Căutare

Cum tratam tusea la copii

Tusea la copilul mic (sub 2 ani) este un simptom frecvent, asociat adesea cu o simpla infectie virala a cailor respiratorii: rinofaringita, bronsita. Aceasta tuse corespunde unui reflex natural si indispensabil de aparare a organismului, care permite drenarea cailor respiratorii.

Pentru calmarea tusei sunt o sumedenie de infuzii de plante, dar si numeroase siropuri de plante procurate din farmacii, fara reteta medicala. Pornind de la posibilitatea automedicatiei pentru atenuarea tusei, Afsspas - agentie pentru securitatea sanitara a produselor medicale din Franta - si-a propus sa reevalueze in ansamblul lor medicamentele antitusive destinate copilului mic.

Demersul Afsspas este intemeiat pe cresterea numarului semnalelor privind efectele secundare a unor medicamente din aceasta clasa. Astfel, Afsspas a analizat raportul beneficiu/risc al antitusivelor antihistaminice H1 de prima generatie care au ca efect blocarea tusei.

Potrivit rezultatelor reiesite din ancheta efectuata de Comisia de autorizare de punere in circulatie, aceste medicamente pot avea efecte secundare cu potential grav, in special complicatii neuropsihiatrice (convulsii) sau tulburari respiratorii. In consecinta, Afsspas a decis sa se renunte la aceste siropuri si suspensii buvabile in cazul copiilor mici. Aceasta decizie este valabila deja in alte tari europene. Contraindicatia nu este aplicabila imediat, ci de la jumatatea lunii martie 2011, precizeaza Afssaps.

Acest ragaz pana la punerea in aplicare a deciziei are ca scop sa lase familiilor ca si autoritatilor sanitare timpul necesar pentru a asimila noile recomandari, care, de fapt, modifica in profunzime modul de ingrijire medicala a tusei in cazul copilului mic. De asemenea, Afsspas are in studiu contraindicarea fenspiridum si supozitoarele continand derivate terpenice copiilor sub 30 de luni, pentru a-i proteja de riscul convulsiilor.

Afsspas considera oportun ca aceasta reevaluare a antitusivelor sa se efectueze la nivel european, in acest sens facand o cerere la Comisia europeana. La ora actuala, tusea la copilul mic este motivul cel mai frecvent de consultare a medicului de familie. Totusi, acest simptom, de regula, dispare in mod natural in 10-15 zile, fara a se impune administrarea unui tratament.

Parintii trebuie sa stie ca, adesea, tusea bate in retragere treptat, lent, fara complicatii. Dar inclusiv aceasta evolutie a tusei nu trebuie sa priveze copilul de consultatia acordata de medic. Aceasta consultatie ofera medicului ocazia de a explica parintilor ca doar cateva masuri simple sunt suficiente pentru a tine sub control o tuse banala, care poate dura 10-15 zile. Aceste masuri simple, valabile in cazul copilului sub 2 ani care tuseste, sunt masuri de igiena, care ne ajuta sa trecem peste antitusive:

- sa spalam nasul copilului cu ser fiziologic de cateva ori pe zi;
- evitati sa expuneti copilul la fumul de tigara;
- asigurati copilului o hidratare corespunzatoare;
- temperatura ambientala in camera copilului sa fie intre 19 si 20 de grade Celsius.

Totusi, medicii insista asupra faptului ca unele simptome nu trebuie sa-i lase indiferenti pe parinti si sa tina permanent legatura cu medicul. Este vorba despre persistenta si agravarea tusei, insotita de oboseala, febra, stare de voma, dificultate respiratorie, degradarea starii generale a copilului.

Citeste si Jurnalul National

Foto: custom-counter.com

Reteta: Tagliatelle cu sfecla rosie... Reteta zilei: Sufleu cu dovleac si castane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x