Antena Căutare

De ce este bine sa iti lauzi copilul

Nimic nu il incanta mai mult pe un copil mic decat sa fie laudat de parintii lui, dar unele cai de a-l lauda pot fi corecte, altele gresite si uneori lauda poate sa faca mai mult rau decat bine. Un pic de lauda nu strica nimanui, dar sunt cateva reguli de baza care te vor face ca laudele care i le aduci micutului tau sa fie bine auzite.

Cand iti lauzi copiii, fa-o intr-un mod sincer si specific. Decat sa spui ca iti place desenul lui, mai degraba fa comentarii asupra culorilor folosite sau asupra faptului ca a muncit asa de sarguincios la el.

Urmatoarele sfaturi referitoare la ce sa faci si ce sa nu faci, te vor ajuta in a-i aduce copilului o lauda care inseamna ceva pentru el si care va fi mai eficienta in obtinerea din partea lui a reactiilor dorite pe viitor.

Educatia copilului. Recompensa prin laude

Cuvinte si afectiune ca recompensa pentru faptele bune

Articolul continuă după reclamă

Atinge cu blandete copilul pe umar sau imbratiseaza-l, saruta-l sau bate-ti palma cu a lui in acelasi timp cu aprobarea exprimata. Un deget ridicat sau un zambet in semn de aprobare pot avea acelasi efect. Un limbaj pozitiv al corpului pot insemna pentru copilasul tau mai mult decat vorbele.

Cum sa lauzi un copil? Lauda trebuie sa fie sincera

Parinti bine intentionati pot adresa un „Buna treaba!" in mod mecanic, de mai multe ori pe zi, fara macar sa isi dea seama. Copilul tau isi poate da seama daca chiar ai gandit ceea ce ai spus! Specifica ce ti-a placut si asigura-te ca tonul si inflexiunile vocii tale comunica incantarea. Priveste-ti copilul in ochi si zambeste-i, ca sa te asiguri ca el poate vedea cat esti de multumit.

Personalizeaza laudele oferite copilului

Adeseori, parintii fac comentarii precum „Cred ca e grozav" ceea ce exprima mai degraba ceea ce gandesc parintii si nu rezultatul copilului. In loc de aceasta, personalizeaza complimentul facut copilului. Incearca fraze de genul: „Ai facut curat foarte bine", Esti baiat mare!", „Ai muncit din greu pentru desenul tau!". Fa-o in asa fel incat in expresia ta sa fie vorba numai despre copilul tau si nu despre gandurile sau sentimentele tale.

Efectul laudelor. Cum nu trebuie sa lauzi copilul. Cand copilul este laudat in exces

Prea multa lauda poate strica. Daca il lauzi pentru orice, copilul se va astepta sa o faci de fiecare data cand face ceva. In primele dati cand isi pune haina in cuier singur, lauda-l, dar nu o fa de fiecare data. Adreseaza laude in mod frecvent, dar nu exagera pentru ca isi pierd eficienta.

Lauda actiunea nu caracterul copilului

Asigura-te ca lauda se refera la purtarea sau actiunile lui si nu un comentariu despre caracterul lui. Cand spui „Esti bun" sau „Esti rau", este un comentariu asupra caracterului copilului si ar putea sa simta ca e un lucru care nu poate fi schimbat. In loc de aceste expresii, spune „Comportamentul tau este bun" sau „Comportamentul tau este rau" si astfel devine ceva pe care copilul il poate schimba.

Nu amesteca critica cu laudele

Ai grija sa nu amesteci lauda cu criticile. De exemplu, daca baietasul tau se imbraca singur, iar tu spui „Foarte bine ai facut ca te-ai imbracat singur, dar hainele alese nu se potrivesc deloc", efectul laudei se pierde. Parintii cred ca isi invata copiii refacand ei insisi ceea ce a gresit copilul mic, dar aceasta face mai mult tau de cat bine si ii transmite copilului mesajul ca nu a facut o un lucru destul de bun.

Cui ii pasa daca hainele sale nu se asorteaza? Exclama cu mandrie in fata profesorului, la scoala: „Mihaita s-a imbracat singur azi, ce lucru bun a facut, nu-i asa?" si trage cu ochiul. Fiul tau se va simti mandru si copiii nici macar nu vor observa!

Influentarea comportamentului si actiunilor copilului tau, folosind laudele poate fi un lucru eficient si care iti aduce satisfactii, in acelasi timp. Pe langa rezultatul obtinut in schimbarea comportamentului, nu exista o bucurie mai mare decat sa vezi cum se lumineaza fata copilului tau, cand il lauzi!

Citeste si Sfatul Parintilor!

Foto: picasaweb.google.com

Timiditatea copiilor - modalitati de a o depasi... Dragostea la prima vedere: Mit sau realitate?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x