Antena Căutare

De ce ,,fiecare copil conteaza"?

In Romania mor anual de doua ori mai multi copii decat in celelalte tari europene. Pentru a reduce rata mortalitatii infantile, organizatia Salvati Copiii Romania a lansat, in parteneriat cu GSK, proiectul “Fiecare copil conteaza”.

In Uniunea Europeana, media mortalitatii infantile este de 4,59 la o mie de nascuti vii, iar in Romania mor 10,1 copii la o mie de nascuti vii, potrivit datelor date publicitatii in 2010 de catre Asociatia Romana de Neonatologie.

Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen. Statisticile arata ca rata deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani este de peste doua ori mai mare in Romania, fata de media Uniunii Europene.

Proiectul derulat de Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, urmareste reducerea mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani.

In cadrul campaniei se vor derula actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, prin informare si educare. Campania se va desfasura atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati. "Fiecare copil conteaza!" Acesta este mesajul pe care vrem sa-l transmitem pentru ca, mai presus de toate, este vorba despre dreptul copilului la viata. Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenta in viata unui nou-nascut. "Speranta de viata creste daca nasterea este supravegheata medical si adusa la termen si scade drastic atunci cand copilul, neingrijit corespunzator in perioada intrauterina, se naste inainte de termen", afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Articolul continuă după reclamă

Anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala se fac vinovate de mortalitatea infantila in aproape jumatate din cazuri (48%). De asemenea, bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%) si accidentele (10%) duc la moartea micutilor. Pentru ca fiecare mama are nevoie de o alimentatie sanatoasa ca un copil sa se nasca fara probleme de sanatate, proiectul prevede si asigurarea suplimentelor nutritionale pentru femeile gravide si pentru copiii cu varsta de pana la 5 ani.

Grupul tinta principal al acestui proiect il reprezinta mamele cu copii cu varsta sub 5 ani din mediul rural, femeile insarcinate, copiii sub 5 ani, insemnand aproximativ 1.000 de femei si copiii acestora.

Citeste si Jurnalul National!

VIDEO! Doi tineri romani pasionati de inventii, premiati international... VIDEO! Afla cum sa ai un Post gustos si sanatos!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x