85g stafide
50g merisoare uscate, plus cateva pentru decor
100g amestec de coaja de portocala si lamaie
4 linguri rom brun
550g faina alba de cozonac
2x7g pliculete drojdie uscata
50g zahar tos
un praf de nucsoara macinata
85g unt, taiat in cubulete
250ml lapte
1 ou batut, plus inca unul pentru glazurat
50g fistic nesarat, curatat si maruntit, plus inca putin, feliat, pentru decor
300g martipan (cumparat sau preparat in casa)
100g zahar pudra
Mod de preparare:
• 1. Se amesteca stafidele, merisoarele si cojile de citrice intr-un castron, se toarna peste ele romul si se lasa la imbibat. Se pune faina intr-un castron mare si se amesteca in ea ½ lingurita sare, drojdia, zaharul, nucsoara si coaja de lamaie. Se incorporeaza apoi untul, amestecand cu mana pana ce amestecul arata ca o gramada de firimituri. Se incalzeste usor laptele si se incorporeaza in el oul batut. Se toarna acest amestec peste cel cu faina si se amesteca bine pana se obtine un aluat moale, adaugand inca putin lapte daca e necesar pentru a aduna toate firimiturile de faina de pe fundul castronului. Se framanta apoi aluatul timp de 3-4 minute, pe o suprafata bine pudrata cu faina, apoi se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (intre 45 de minute si 1 ora).
• 2. Se impatureste aluatul in 2 sau in 3, apoi se intinde pentru a obtine un dreptunghi de aprox. 37cm x 17cm. Se amesteca fisticul maruntit cu fructele si coaja lasate in rom, apoi se intinde o treime din acest amestec in centrul foii de aluat, lasand toate marginile curate. Se aduce fiecare dintre laturi catre centru, astfel incat sa se suprapuna usor. Se apasa cu sucitorul peste margini pentru a le sigila bine, intoarce aluatul pe partea cealalta si repeta procedeul de intindere a unei foi, presarare a fructelor in centru si aducere a marginilor catre centru inca de doua ori. In cele din urma formeaza un dreptunghi de 55cm x 16cm. Se ruleaza martipanul precum un tub ceva mai scurt decat lungimea dreptunghiului. Se pune in centrul aluatului si se intinde, se inchid marginile aluatului si se intoarce sulul obtinut cu locul de imbinare in jos. Se pune sulul pe o tava acoperita cu pergament uns cu unt si se pune de jur imprejurul unei forme cilindrice de prajitura cu diametrul de 12cm. Se ung marginile cu ou batut si se preseaza bine pentru a se uni.
• 3. Se acopera si se lasa la crescut 30-45 de minute. Se incalzeste cuptorul la 190°C/aer cald, 170°C/gaz 5. Cand aluatul a crescut, se unge cu ou batut si se coace timp de 25 de minute, pana devine auriu. Se lasa sa se raceasca putin pe tava, apoi se transfera pe un suport de plasa pentru a se raci complet. Intre timp, pe o foaie de hartie de copt se presara zahar tos.
• 4. Se prepara glazura. Se amesteca 2-3 lingurite de apa cu zaharul pudra, iar cand stollenul s-a racit, se unge cu acest amestec. Se decoreaza cu merisoare si felii de fistic.
Citeste si Good Food!
Foto: solidrecipe.com