Antena Căutare

Este dieta vegetariana potrivita pentru cei mici?

Cei mai multi parinti cred ca dieta vegetariana este contraindicata celor mici. Altii insa, care sunt ei insisi vegetarieni, considera ca este normal sa-si creasca astfel copilul.

In general, toti parintii care au o dieta vegetariana impun un astfel de regim alimentar si copiilor. Sunt si multi adolescenti care din diverse motive (kilogramele in plus, o atitudine diferita fata de parinti in privinta alimentatiei etc.) aleg sa renunte la dieta clasica pentru una bazata pe legume si fructe.

Argumente pro
O dieta vegetariana poate sa fie o alegere buna pentru un copil, cu conditia ca ea sa fie planificata corect. Ce inseamna asta? Aceleasi principii care ghideaza alegerea oricarei diete sanatoase trebuie sa fie respectate si in cazul dietei vegetariene. Ea trebuie sa contina alimente care sa asigure nutrientii necesari pentru cresterea unui copil.

In general, dieta vegetariana este bogata in fibre, saraca in colesterol si grasimi saturate, acestea fiind caracteristicile unei diete sanatoase. Toate persoanele care au o astfel de dieta nu sufera de obezitate si au un risc scazut pentru boli cardiace si diabet. Daca un copil are un astfel de regim alimentar, atunci cel mai probabil el nu va suferi de aceste boli, a caror incidenta in randul celor mici este intr-o continua crestere.

Exista insa mai multe tipuri de regimuri vegetariene. Unele persoane refuza sa consume orice fel de produs de origine animala, deci fara lapte sau oua. Este cel mai restrictiv regim vegetarian. Altii exclud din alimentatie numai carnea, dar consuma lapte si oua. O alta categorie de persoane alege sa consume lapte, dar nu oua si carne, iar alta categorie prefera ouale, dar nu laptele si carnea. In cazul copiilor, nu este indicata dieta cea mai restrictiva. Este bine ca cei mici sa consume lapte si oua care contin multi dintre nutrientii necesari dezvoltarii lor sanatoase.

Articolul continuă după reclamă

Avertisment!
Daca o dieta vegetariana poate sa aiba numeroase beneficii pentru sanatatea celor mici, ea poate sa determine aparitia altui gen de probleme de sanatate. Daca vrei sa-ti cresti copilul cu o astfel de dieta, cel mai bine ar fi ca mai intai sa consulti un medic pediatru sau un nutritionist deoarece micutul ar putea avea deja anumite carente vitaminice ce se pot accentua daca va avea un regim alimentar vegetarian.

Parintii ar trebui sa stie ca, cu cat un regim este mai restrictiv, cu atat mai mai mari sunt riscurile sa apara dezechilibre in dezvoltarea copilului. De aceea, daca vor neaparat ca micutul lor sa urmeze o dieta vegetariana, este indicat sa nu fie una restrictiva, din care sa lipseasca si carnea rosie si cea alba si lactatele si ouale.

Pe de alta parte, parintii trebuie sa fie permanent atenti la orice semnal ce poate indica inceputul vreunui dezechilibru in alimentatia copilului. Daca remarca un semn cat de mic (oboseala, isomnie, extenuare etc.) trebuie sa mearga imediat la medic.

Elemente esentiale

Caloriile - o dieta vegetariana inseamna ingerarea unui numar de calorii mai mic. Dar, pentru buna sa dezvoltare, un copil are nevoie de suficiente calorii. Desigur ca nu este nevoie ca parintele sa stea si sa calculeze zilnic numarul de calorii. In general, daca micutul are o dieta variata si echilibrata, ia in greutate si este energic, atunci inseamna ca beneficiaza de aportul caloric necesar.

Fierul - este cel mai bine asimilat de organism atunci cand provine din carne rosie sau peste. Absorbtia este de circa 15-30% fata de alte surse din care este asimilat in proportie de aproximativ 5%. Desi sunt multe legume si fructe ce contin fier, el nu este asimilat asa de bine precum cel din carne. In consecinta, copilul trebuie sa consume cat mai multe alimente ce contin adaos de fier (paine, cereale, paste etc.). Daca este nevoie, apelati si la suplimente pe baza de fier.

Vitamina B12 - este absorbita de corp numai din carne. De aceea este obligatoriu ca un copil care are o dieta vegetariana sa ia suplimente cu aceasta vitamina.

Vitamina D - se gaseste in oua, lapte, peste. De asemenea, expunerea la soare favorizeaza absorbtia acestei vitamine. De aceea cei mai multi copii nu au deficienta de vitamina D. Daca micutul nu petrece mult timp la soare, atunci trebuie sa iei in calcul suplimente ale acestei vitamine.

Calciul - este prezent in oase si are un rol esential in dezvoltarea si cresterea copilului. Se gaseste in lapte dar si in legume (broccoli, cartofi dulci, fasole, verdeturi etc.).

Proteine - parintii trebuie sa se asigure ca micutul are un aport suficient de proteine si aminoacizi printr-o dieta vegetariana echilibrata, din care sa nu lipseasca nucile si semintele.

Zincul - cele mai bune surse de zinc sunt carnea si iaurtul. Copiilor care nu consuma nici carne, nici lactate trebuie sa le fie administrate suplimente de zinc. El se mai gaseste si in spanac, cereale, orez brun si in unele legume.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: hepta.ro

Sarcina - de ce sa nu mancati cat pentru doi... Doua retete pentru detoxificarea organismului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x