Muscata este o planta cu frunze verzi, carnoase si acoperite cu perisori fini, cu florile grupate in buchetele. De la alb la rosu intens si chiar violet, florile pot avea zeci de culori.
Ingrijire. Muscatele nu cer foarte multe: nu le trebuie multa lumina si se uda o data la cateva zile, chiar la saptamana (in zilele toride de vara este bine totusi sa le uzi aproape zilnic, folosind o cantitate mai mica de apa, dar numai dupa lasarea intunericului).
Daca folosesti apa de la robinet, las-o cateva zile sa se decanteze si abia apoi uda florile cu ea (apa de la robinet contine foarte mult clor si alte substante dezinfectante care pot dauna florilor). Nu uda niciodata cu apa foarte rece. Din cand in cind este bine sa cureti planta de frunzele si florile uscate, ca sa poata avea flori noi.
Daca ai posibilitatea, foloseste pentru florile tale pamant luat din padure in locul celui cumparat de la florarie, pentru ca este mai bogat in nutrienti naturali si contine mai putine produse chimice. De asemenea, incearca sa utilizezi ghivece din ceramica in locul celor din plastic, pentru ca materialele naturale lasa radacinile plantei sa respire, in timp ce plasticul le sufoca si le opareste, mai ales vara.
Cum se inmultesc. Muscatele se inmultesc simplu, prin seminte sau butasi. Semintele se pun primavara direct in ghiveci si se uda periodic, doar atunci cand pamantul are aspect de uscat. Butasii (o frunza mai mare sau un lastar) se pun in apa pana le dau mustati si apoi sunt plantati in ghiveci.
Daunatori si probleme Muscatele sunt plante robuste si rareori sunt atacate de daunatori. Observa cu atentie frunzele si, daca vezi ca sunt acoperite cu un puf cenusiu sau sunt patate cu galben sau brun, sa stii ca vinovata este o ciuperca. Pentru tratament, este bine sa te interesezi la florarie sau sa ne scrii.
Daca uzi planta cu apa foarte rece, este posibil sa favorizezi aparitia cancerului bacterian, provocat tot de o ciuperca, letal pentru planta. Daca vezi ca pe tulpina muscatei tale au aparut excrescente de diferite marimi si consistente, cel mai bine ar fi sa indepartezi si distrugi plantele afectate si sa speli cu mare grija ghiveciul, in cazul in care vrei sa-l refolosesti.
Foto: home.howstuffworks.com
Citeste si Revista Felicia!