Jasminum Nudiflorum este un arbust originar din China, care sa raspandit foarte mult in ultimii ani la noi. Acesta poate fi cultivat ca planta cataratoare, caz in care trebuie sa i se asigure un spalier pe care sa se prinda, ca arbust cu ramuri curgatoare, ca gard viu sau ca tufa.
Foarte rezistent la temperaturile scazute din iarna, peste care trece pierzandu-si frunzele si reducandu-si activitatea, iasomia de iarna incepe sa redevina atragatoare primavara devreme, cand, inainte de frunze, apar primele floricele. Acestea sunt mici, in forma de steluta, de culoare galbena. Ramurile sunt lungi si subtiri, pe ele aparand apoi frunzele lucioase, de culoare verde inchis.
Cum se ingrijeste
Jasminum Nudiflorum nu este deloc o planta pretentioasa, ba dimpotriva, creste in aproape orice conditii si este foarte rezistenta.
Un sol bogat in substante hranitoare, de gradina, este foarte indicat, dar in jurul radacinilor iasomiei trebuie sa adaugam nisip, pietris sau ramuri uscate si maruntite, pentru un drenaj bun. Se uda foarte rar, doar in perioada torida de vara, o data la 2-3 saptamani.
Asezarea la soare poate favoriza productii florale mult mai abundente, in timp ce o zona de umbra duce la aparitia mai multor frunze. Toamna tarziu se va aseza la baza tulpinii plantei un ingrasamant natural care sa ii asigure acesteia protectia si hrana in anotimpul rcee.
Fiind o planta cu crestere rapida si abundenta, este necesar sa fie taiata periodic pentru a i se mentine forma compacta si pentru a stimula inflorirea din anii urmatori. Taierea poate avea loc dupa inflorire in fiecare an.
Cum se inmulteste
Cea mai la indemana metoda este prin butasi care se taie la inceputul toamnei, avand grija sa alegem ramuri de cel putin 20-25 cm lungime, sanatoase. Butasii se pun la inradacinat intr-un amestec de pamant de gradina si nisip si dupa cea de-a doua iarna petrecuta in acel sol pot fi plantati in gradina, in locul definitiv.
Daca Jasminum Nudiflorum este cutivata ca planta atarnatoare, este posibil ca la contactul cu solul tulpinile sa dezvolte radacini. Daca acest lucru se intampla, tulpina respectiva poate fi retezata si radacina nou formata lasata sa produca alte tulpini.
Taierile periodice de corectare a coroanei au si rolul de a mentine tineretea ramurilor plantei, pe langa acela de a stimpula aparitia de flori. O data la doi-trei ani se recomanda chiar tunderea drastica a tuturor ramurilor, pentru regenerare.
Citeste si revista Felicia!
Foto: plantoftheweek.org
Skate Moss - pantof excentric sau patina de gheata?... Usile de lemn potrivite casei tale...