Antena Căutare

In ce mod te afecteaza epuizarea profesionala

Sindromul de epuizare profesionala, asa-numitul sindrom burnout, desemneaza esuarea, epuizarea si uzura energiei si a fortelor sau a resurselor care ii provoaca individului o scadere globala a intregului potential de actiune. Aceasta afectiune se mai defineste prin stres profesional, depresia de epuizare sau sindromul conducatorului stresat

Studii recente au conturat categoria profesionala cea mai afectata de acest sindrom: medicii. Insa exista si alte categorii profesionale afectate, cum sunt cele care lucreaza permanent cu publicul: functionari, profesori, terapeuti, secretari etc.

S-a constatat ca acest lucru decurge din obligatia profesionala permanenta a individului de a-si sustine o imagine personala idealizata, indiferent de progresul tehnologic, de lipsa unei recunoasteri sociale corespunzatoare cu gradul de dificultate a activitatilor pe care le desfasoara si, in sfarsit, datorita programului neconventional.

Conditii favorizante

Sindromul de burnout se manifesta prin stari de neliniste, confuzie si frustrare, individul simtind ca ceva este in neregula. Apoi, aceste stari se accentueaza, generand nemultumire la locul de munca, precum si in viata personala. Culminarea are loc atunci cand se instaleaza stari de apatie, renuntare si disperare.

Articolul continuă după reclamă

Conditiile favorizante pentru aparitia acestui sindrom sunt reprezentate de perioadele de asteptare excesiva a unor schimbari, de numarul prea mare de concursuri avand ca rezultat doar un grad mic de promovare profesionala, de surmenajul socio-profesional si de dificultati pecuniare majore.

Factori declansatori ai sindromunlui de epuizare:

- munca neurmata de rezultate imediate;

- nerecunoasterea calitatii activitatii;

- lipsa incurajarilor si a gratificatiilor morale.

Care sunt urmarile

Semne si simptome somatice: cefalee continua, tulburari gastro-intestinale, astenie, fatigabilitate.

Comportamente neobisnuite pentru individ: iritabilitate, intoleranta si incapacitate de a intelege sau a fi empatic cu ceilalti, criticism nejustificat, lipsa de incredere, atitudine de superioritate fata de ceilalti.

Atitudini defensive: rigiditate, negativism, rezistenta la schimbare, pseudoactivism definit prin faptul ca individul petrece tot mai mult timp la locul de munca, dar realizeaza tot mai putin din ceea ce-si propune, fara sa fie pe deplin constient de acest lucru.

Ioana-Corina MARCU,
Consilier Psihologic Experientialist sub Supervizare

Citeste si revista Felicia!

Foto: bipolarstorys.com

Studiu: Jocurile video cresc apetitul adolescentilor... Justin Bieber a lansat un parfum de fete!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x