Studii
Piscinele acoperite sunt contraindicate in cazul copiilor sub doi ani din cauza inhalarii vaporilor de clor combinati cu azotul provenit din descompunerea materiilor organice (piele, saliva, urina).
Doua studii vaste publicate recent de profesorul Alfred Bernard de la Universitatea Louvain (Belgia) arata ca bebelusii care sunt expusi mediului toxic din piscinele acoperite pot suferi reactii inflamatorii ale cailor respiratorii
Risc de bronsiolita
Primul studiu mentionat de doctorul Bertrand Delaisi a aparut in European Respiratory Journal si a fost realizat pe un esantion de 430 de copii cu varste sub doi ani. Copiii au fost impartiti in doua grupuri: unii care au fost de foarte putine ori sau deloc in bazinele de inot inchise in primii doi ani de viata si altii care au petrecut in acelasi interval mai mult de 20 de ore cumulate in piscine acoperite. Rezultatul: riscul de bronsiolita este de 4,4 ori mai mare in cazul bebelusilor inotatori decat al celor care nu au frecventat niciodata piscinele acoperite. "Aceasta diferenta trebuie sa ii faca pe parinti sa fie mult mai prudenti inainte de a-i duce pe copii sa inoate intr-un bazin inchis", subliniaza doctorul Bertrand Delaisi.
Al doilea studiu la care se refera medicul francez a fost publicat in revista Pediatrics. Autorii au evaluat riscul dezvoltarii astmului in adolescenta in functie de timpul petrecut in piscine acoperite incepand din copilarie pana la 18 ani. La studiu au participat 847 de adolescenti. Rezultatul: cei care au cumulat peste 1.000 de ore de inot in bazine inchise prezinta un risc major de astm. Acest risc este sporit in cazul copiilor cu alergii respiratorii.
Mesajul doctorului Bertrand Delaisi este clar: "Bebelusii cu varsta sub doi ani nu trebuie dusi la piscine acoperite. In schimb, pentru copiii de varsta scolara este obligatorie invatarea inotului, indiferent daca asta se intampla in bazine inchise sau deschise, pentru ca pericolul de inec in cazul copiilor care nu stiu sa inoate este mult mai important decat celelalte riscuri. In plus, inotul practicat de la varsta scolara are multiple beneficii pentru sanatatea copiilor".
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: aquaticpoolreview.net