Antena Căutare

Invata cum sa ingrijesti stelutele de lavanda

Destul de putin cunoscuta la noi, Grewia occidentalis, careia i se mai spune si stelute de lavanda (traducere din englezescul Lavender Starflower), este o planta deosebit de frumoasa, atat prin coloritul florilor, cat si prin aspectul lucios al frunzelor verzi

Grewia occidentalis este o planta perena, originara din Africa de Sud, cu aspect de tufa sau arbust, care face parte din familia Tiliaceae. Poate creste inalta de cativa metri, daca nu se taie periodic pentru a i se da forma dorita coroanei; prin taieri drastice si controlarea cresterii, Grewia occidentalis poate fi un bonsai cu flori foarte atragator.

Radacinile nu sunt voluminoase, se poate planta in gradina in locuri stramte sau in ghivece de dimensiuni medii. Tulpina creste viguroasa, lemnoasa, iar forma acesteia poate fi controlata prin taieri.

Frunzele, de culoare verde inchis, au nervurile vizibile, sunt mari si alungite, dantelate pe margini, lucioase pe partea superioara si cu perisori fini pe ambele parti. Florile apar in luna mai in varful lastarilor tineri, la axila frunzelor, iar inflorirea dureaza pana la inceputul toamnei.

Petalele formeaza o stea de culoare mov deschis (culoarea lavandei) de aproximativ 3 cm diametru, avand in centru un buchet de stamine galbene. Fructele sunt bace de culoare rosie si apar in noiembrie, ramanand pe ramuri pana la o noua inflorire.

Articolul continuă după reclamă

Grewia occidentalis are nevoie de un sol bogat si cu ph intre 5,5-7. Se recomanda un amestec de turba si nisip in raport de 2 la 1 (dua parti turba si una nisip), pentru un drenaj bun. Are nevoie de soare cel putin cateva ore pe zi, in special dimineata. Se uda regulat, mai ales in perioada de inflorire, dar nu cu apa multa, pentru ca excesul duce la ingalbenirea frunzelor.

E bine sa fie fertilizata de 3 ori pe an cu ingrasamant recomandat de gradinarul de la care a fost achizitionata (pentru plante acide). Daca se observa cloroza frunzelor, se poate aplica un supliment de fier.

Primavara, cand temperaturile exterioare au crescut peste 0ºC se recomanda a fi scoasa pe balcon sau in gradina. Grewia occidentalis nu rezista la inghet, iar toamna tarziu se va aduce in interior si va fi plasata la loc luminos, in fata unei ferestre, udandu-se rar si cu putina apa. Taierea pentru mentinerea formei coroanei este recomandat a se face dupa perioada de inflorire.

Cum se inmulteste

Grewia occidentalis se poate inmulti prin seminte sau prin butasi. Semintele se planteaza in sol asemanator celui pentru plante mature si se mentin la 21ºC. Perioada de germinatie este intre 14 si 21 de zile.

Butasii sunt lastari tineri semi-lemnosi care se preleveaza primavara de dedesubtul unui nod. Se curata frunzele si se planteaza in ghivece mici, in ameste de turba cu nisip, plasandu-se la soare direct, acoperite cu o punga din plastic. Cand lastarii incep sa creasca se inlatura punga.

citeste revista Felicia

foto: www.africanbulbs.com

Invata sa prepari ciorba de ciuperci!... Vrei sa ai un copil? Hraneste-te sanatos!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x