- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Istoria Halloween-ului e inspirata din traditii care s-au mentinut din generatie in generatie. Aceasta sarbatoare a fost modificata, aparand multe povesti de groaza cu fantome, vrajitoare.
Numele de „Halloween" vine de la termenul „hallow" („sfant"). Noaptea de Halloween, 31 octombrie, era numita „Noaptea tuturor sfintilor".
Romanii sarbatoreau ziua respectiva in numele celor care nu se mai numarau printre cei vii, aducandu-le sacrificii si rugandu-se pentru acestia, numita Ziua Tuturor Sufletelor.
Ea era celebrata pe 21 februarie in trecut, la sfarsitul anului roman, cu focuri si parade, la care oamenii participau in vestimentatii de sfinti ori diavoli. Pentru a inlocui festivalul pagan pentru cei morti, Papa Bonifaciu al IV-lea a introdus, in secolul al VII-lea, festivalul celtic numit „Samhain" (care dura timp de trei zile), urmand ca mai tarziu Gregory al III-lea sa schimbe data la 1 noiembrie.
Dupa sute de ani de stapanire romana, obiceiurile Samhainului si traditiile romane s-au amestecat, devenind o sarbatoare unica de toamna.
Noaptea de 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, All Hallow's Eve, apoi ca Halloween. Se spune ca, in aceasta zi, spiritele celor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor trupuri vii pentru a le poseda.
Iar pentru ca acest lucru sa fie evitat, in acea noapte, satenii imbracau costume caraghioase, stingeau focurile din case pentru a li se face frig si a nu mai fi doriti de spirite.
Halloween-ul a fost adus in America in 1840 de imigrantii irlandezi, iar obiceiul de „trick or treat" (ne dati ori nu ne dati?) provine de la europeni din secolul al IX-lea. La 2 noiembrie, fiecare crestin cersea cat mai multe „prajituri cu suflet", ce contineau bucati de paine cu coacaze sau stafide, pentru a inmulti numarul rugaciunilor spuse pentru cei morti (astfel sufletele lor puteau ajunge in rai).
Povestea dovleacului
Obiceiul de a face o fata dintr-un dovleac, luminata din interior de o lanterna ori o lumanare (numit „dovleacul Jack", la americani), isi are originile din folclorul irlandez.
Se spune ca un barbat betiv si trisor, Jack, l-a pacalit pe diavol sa urce intr-un copac, pentru ca mai apoi sa ciopleasca imaginea unei cruci pe trunchiul copacului si sa faca un pact cu acesta ca il va lasa sa coboare daca nu-l va mai pacali.
Povestea spune ca Jack nu a fost primit nici in rai, nici in iad dupa ce a murit, iar diavolul i-a dat o lampa pentru a-si lumina drumul prin intuneric, pe care Jack a pus-o intr-un dovleac sculptat.
Activitatile de Halloween sunt, printre altele, „trick or treat", sculptarea dovlecilor, citirea povestilor de groaza, magie, stafii, vizionarea filmelor horror.
Dar noi o consideram, mai mult, un prilej de organizare a petrecerilor in stilul „balului mascat".
Desi este un obicei copiat din afara, acest „detaliu" nu mai conteaza atat de mult, din moment ce aceste activitati sunt distractive si ii tin ocupati pe cei mici.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: www.richardschiropractic.com/www.askspikeonline.com