Antena Căutare

Libertatea in relatia de cuplu

Ideea de cuplu nu este chiar sinonima cu cea de libertate. Din contra, multi chiar fug de o relatie serioasa pentru ca acest lucru implica nu doar trairea unei povesti de dragoste frumoase, ci si anumite limitari.

Insa lucrurile nu trebuie sa fie privite intr-un mod atat de pesimist. De multe ori cand suntem liberi, nu facem lucruri atat de incredibile si nebunesti incat sa regretam intrarea intr-o relatie.

Avem o rutina cu care ne-am obisnuit si daca ne gandim mai bine, concesiile pe care le facem nu sunt atat de mari, sau sunt compensate de alte lucruri noi pe care ni le aduce o persoana noua.

De unde lipsa libertatii?

Senzatia ca suntem ingraditi apare atunci cand anumite schimbari apar fara voia noastra. Cei care fara sa isi dea seama aproape nu isi mai vad prietenii la fel de des ca inainte de a intra in relatia de iubire pe care o au, nu sunt constienti de faptul ca le este privata libertatea.

Daca ei aleg singuri sa petreaca mai mult timp cu jumatatea lor pentru ca acest lucru ii face mai fericiti, nu vor simti ca renunta la nimic, ci vor face toate aceste lucruri cu placere si in mod egoist chiar, pentru ca le face lor bine sa se comporte in acest fel.

Iubirea restrictiva este cea in care dupa o perioada de timp, sau chiar de la inceputul relatiei, unul dintre parteneri incepe sa descopere complexele celuilalt sau sa fie confruntat cu ale sale: lipsa increderii, gelozia, dorinta de control, posesivitatea. De cele mai multe ori in spatele unei nevoi acute de a petrece foarte mult timp cu persoana iubita, se ascund anumite temeri.

Oricat de mult am iubi pe cineva, avem nevoie si de un minimum de spatiu al nostru. Acest lucru depinde insa si de educatie, de ceea ce am vazut in familia noastra, de lucrurile cu care am fost obisnuiti.

Redobandirea echilibrului

Una dintre cele mai frecvente greseli este ignorarea unor aspecte care ne deranjeze, dar care fiind (inca) minore, le putem trece cu vederea. In timp insa, frustrarile se acumuleaza sau micile probleme devin mari in momentul in care partenerul ne ingradeste din ce in ce mai mult, incurajat fiind de tacerea noastra, pe care o considera un consimtamant nerostit.

De multe ori oamenii nici nu sunt constienti de caracterul negativ al cerintelor lor, motivati fiind de bune intentii. De aceea sinceritatea este foarte importanta. Discuta cu tact si prezinta-ti nemultumirile, avand grija sa nu ranesti sentimentele celuilalt.

Apoi vei avea doua optiniuni. Fie jumatatea ta te va asculta calm si rational si va realiza ca iti impune lucruri nedrepte, fie din contra, va considera ca o nedreptatesti si nu va fi de acord cu ceea ce ii reprosezi.

In cel de-al doilea caz este indicat sa iei o decizie clara si sa fii constient de ea: esti dispus sa ramai in continuare cu o persoana care iti impune ce sa faci, pentru ca este ea insasi nesigura?

Poti cauta sa indrepti lucrurile. Poate motivul geloziei sale exagerate tine de comportamentul tau si greseala este la tine. Daca insa simti ca pur si simplu exagereaza, fara a avea motive reale, trebuie sa te gandesti daca esti dispus sa accepti acest compromis si sa accepti situatia, fie sa te decizi sa iesi dintr-o relatie care nu iti face bine.

Foto: sheknows.com

Mic ghid pentru a fi "sufletul" petrecerilor... Studiu britanic: legumele organice, mai sarace in vitamine?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x