Antena Căutare

Lipoaspiratia nu este un moft

Sunt persoane care orice ar face nu scapa de colacelul de grasime de pe abdomen. Tin dieta, fac exercitii fizice, insa nesuferitul depozit de grasime nu se topeste. Altele incearca in zadar sa-si subtieze coapsele, bratele sau genunchii.

Chirurgia estetica le poate oferi acestor persoane solutia pentru a scapa de tesutul gras acumulat in anumite zone ale corpului. Lipoaspiratia se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor care doresc sa isi remodeleze corpul.

Interventia chirurgicala consta in efectuarea unor mici incizii prin intermediul carora se introduc niste canule. Cu ajutorul acestor tubulete este aspirata grasimea in exces.

Aceasta operatie este considerata cea mai populara interventie de chirurgie estetica. De aceea, multi neglijeaza ca este o operatie in adevaratul sens al cuvantului. Cu anestezie generala sau rahidiana si cu riscuri.


Operatie complexa
Dr Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2, atrage atentia ca "lipoaspiratia este o interventie chirurgicala complexa, cu un rasunet important asupra organismului, chiar daca la suprafata pielii se vad doar niste mici incizii prin care se introduc canulele.

Sub piele, impactul lipoaspiratiei este serios, tesutul gras fiind traumatizat de acele canule. Pe langa acest efect traumatic asupra tesutului gras, lipoaspiratia afecteaza metabolismul organismului.

Cu cat interventia este mai ampla si se elimina mai multa grasime, cu atat impactul asupra metabolismului este mai mare. Intr-un fel reactioneaza organismul cand se scoate un kilogram de grasime si altfel cand se aspira peste trei kilograme de grasime.

Cantitatea de grasime care se poate scoate astfel incat organismul sa reactioneze in conditii optime se situeaza in jur de doua kilograme. In masura in care se extrage o cantitate mai mare de grasime, impactul traumatismului asupra organismului este destul de mare, procesele metabolice se modifica si pot aparea riscuri legate de coagularea sangelui. Organismul poate «trata» scoaterea unei cantitati mari de grasime ca pe o amputatie, ceea ce determina modificari metabolice majore".

Grasimea aspirata
In functie de cantitatea de grasime aspirata si in functie de zonele de unde este extrasa grasimea, organismul se reechilibreaza mai rapid sau mai putin rapid dupa lipoaspiratie.

Daca, de exemplu, se aspira o cantitate redusa de grasime doar de pe coapse sau de la nivelul genunchilor, functiile metabolice se restabilesc rapid. Nu acelasi lucru se intampla in cazul in care se aspira o cantitate insemnata de grasime de pe abdomen.

O persoana aflata in aceasta situatie poate avea nevoie de una-doua zile de spitalizare, pentru a ramane sub atentia medicilor. Oricum, numai medicul este in masura sa aprecieze cantitatea de grasime care poate fi eliminata.

Trebuie stiut ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit, ci o metoda de remodelare corporala, subliniaza dr Radu Voicu.

Rezultatul final, dupa opt luni
Dupa lipoaspiratie, pacienta trebuie sa poarte, in functie de zonele aspirate, o burtiera elastica sau un pantalon elastic timp de sase saptamani. In plus, trebuie sa evite statul prelungit pe scaun, pentru a nu se forma pliuri in zona abdomenului.

Rolul pansamentului elastic (garment) este acela de a mentine contactul strans intre piele, tesut gras si muschi. Nepurtarea burtierei sau a pantalonului elastic duce la acumularea unor pungi de lichid (seroame) in zona aspirata.


Sunt persoane care la cateva zile dupa lipoaspiratie se masoara si constata cu stupoare ca circumferinta taliei sau coapselor este mai mare decat inainte de operatie. Nu trebuie sa intre in panica, nu s-au ingrasat. Acesta nu este aspectul final al lipoaspiratiei.

Este normal ca volumul tesutului gras imediat dupa interventie sa fie mai mare din cauza edemului postoperator (umflatura). De asemenea, este posibil sa apara vanatai, senzatie de disconfort la apasarea zonei respective, uneori dureri asemanatoare cu febra musculara.

Dar toate acestea dispar in aproximativ doua saptamani. Volumul tesutului gras se reduce treptat pe parcursul a sase luni de la lipoaspiratie, aspectul final si definitiv fiind vizibil dupa opt luni. Iar procesul de vindecare continua pana la 12-14 luni.

ETAPE
Tesutul gras se acumuleaza intre piele si muschi. Inainte de lipoaspiratie, in tesutul gras se injecteaza un lichid care contine anestezic diluat, pentru a elimina disconfortul postoperator, si adrenalina, pentru a reduce sangerarea . Imediat dupa lipoaspiratie, in tesutul gras raman urmele canulelor prin care s-a aspirat grasime. Aplicarea pansamentului elastic asigura contactul strans intre piele, tesut gras si muschi. Tesutul gras se cicatrizeaza pe durata a sase luni de la lipoaspiratie. Dupa 12 luni de la interventie, tesutul gras este vindecat.

CELULE
Se mai depune grasime in zona unde s-a realizat lipoaspiratia? Nu, sustine dr Radu Voicu. Explicatia este simpla: la maturitate avem un numar fix de celule adipoase (celulele care formeaza tesutul gras). Ingrasarea se produce prin cresterea volumului celulelor adipoase, iar slabirea prin scaderea volumului acestora. Asadar, prin aspirarea unor celule grase, numarul celor ramase scade. Eliminarea celulelor grase este permanenta.

ASPECT
Celulele grase ramase nu se mai inmultesc. In schimb, este posibil sa creasca in volum. Volumul poate creste si in zona unde s-a efectuat lipoaspiratia. Insa o zona lipoaspirata nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operatie. Oricum, aspectul fizic dupa lipoaspiratie depinde si de stilul de viata al persoanei respective.

Citeste jurnalul.ro

Maini catifelate la zero grade... Cum alegi cadoul ideal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x