Ce este logopedia?
Conform doctorului Diana Cramer, de la gradinita „Casuta Piticilor", logopedia este stiinta care se ocupa de educatia cuvantului, adica de prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj, de studierea si dezvoltarea limbajului si de restabilirea echilibrului psihofizic. Desi a devenit o stiinta doar la inceput de secol XX, aspecte ale modului in care vorbesc si se dezvolta vorbirea i-au interesat pe oameni din cele mai vechi timpuri.
Psihologii recomanda ca micutii sa beneficieze de un astfel de control cat mai devreme, in general dupa varsta de 4 ani. Spre sfarsitul acestei varste, articularea fonemelor este definitiva. Daca si dupa aceasta varsta problemele persista, atunci este indicat sa se inceapa imediat un program de interventie logopedica.
Copiii pot fi observati in gradinite sau in cabinete speciale de catre un specialist care poate identifica dificultatile de pronuntie ale acestora. Astfel pot fi evitate deprinderile incorecte de vorbire. De multe ori, parintii nu sesizeaza aceste probleme si de aceea interventia logopedului este extrem de importanta.
Cand intervine specialistul in logopedie?
Oricat ne-am stradui sa-i ajutam sa vorbeasca in mod corect, la varsta gradinitei copiii mai au inca de invatat. Mai sunt litere pe care le stalcesc, pe care le mananca sau pe care nu pot sa le pronunte. Atunci intervine logopedul. Este momentul in care copiii sunt verificati, iar daca inca nu pot pronunta toate literele li se recomanda ore de logopedie.
In cadrul orelor, logopedul lucreaza pe acele litere pe care copilul inca nu le poate pronunta corect. Cele mai multe cazuri care solicita experienta unui logoped sunt ale copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani care inca mai au greutati in rostirea corecta a unor litere.
Literele R, L, S si S sunt cele la care micutii intampina mari dificultati de pronuntare. Insa este bine ca exista solutii. Metodele pe care le foloseste logopedul ii ajuta pe copii sa utilizeze corect toate literele.
Foto: Hepta