Antena Căutare

Mic ghid pentru a construi un discurs de exceptie

In forma ei cea mai pura, retorica a fost vazuta ca o arta civica si ca o modalitate de persuasiune. Din cele mai vechi timpuri, trebuia sa ai un adevarat talent pentru a fi numit orator, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici astazi.

Vorbitul in public.



Articolul continuă după reclamă

Pentru cei care nu se percep pe ei insisi ca pe niste Winston Churchill sau J. F. Kennedy, gasiti aici cateva sfaturi, care va vor imbunatati cu siguranta performanta publica.

Propozitia formata din trei parti

Acest enunt este unul dintre cele mai importante si persuasive elemente, cand vine vorba de retorica. Este o tehnica folosita in numerioase discursuri. Spre exemplu, preotii obisnuiau sa evoce "Binecuvantate fie curtea regala, puterea si gloria". Julius Caesar folosea aceasta sintagma "Veni, Vidi, Vici" (Am venit, am vazut, am cucerit). Abraham Lincoln folosea in discursul sau, cu mare efect de altfel, urmatoarea propozitie: "Guvernul oamenilor, ales de oameni, pentru oameni".

Si Barack Obama a folosit enuntul in trei parti de 29 de ori in discursul sau castigator din Chicago. Pana si Declaratia de Independenta mentioneaza cele trei drepturi inalienabile: "viata, libertate si cautarea fericirii".

Folosirea a trei puncte pentru a sublinia un singur argument face discursul tau memorabil pentru public. Esential, al treilea punct trebuie folosit in sprijinul primelor doua, intarind argumentul principal.

Contrastele

Contrastele sunt un alt element retoric extrem de eficient, in care audientei ii sunt prezentate doua idei diametral opuse. Aceste contraste sunt cunoscute si sub numele de antiteza. Prin plasarea elementelor opuse foarte aproape unul de celalalt, atentia publicului va fi atrasa de diferentele dintre cele doua, mult mai tare decat daca ar fi fost luate separat.

Si JFK s-a folosit de acest truc intr-un discurs de-al sau: "Omenirea trebuie sa puna capat razboiului sau razboiul va pune capat omenirii". L-a folosit in mod repetat in primul minut al discursului sau, si in jur de 20 de ori, intr-un interval de 13 minute.

Winston Churchill, un alt faimos orator, s-a folosit de contraste in discursul sau catre Parlament din 20 august 1940: "Niciodata, de-a lungul conflictelor interumane, influenta asupra atator oameni nu a fost detinuta de atat de putini".

Combinarea contrastelor cu enuturile din trei parti

Enunturile in trei parti si contrastele folosite impreuna pot avea un mare efect. In aceasta tehnica, al treilea punct din argument trebuie sa le combata pe primele doua.

Ne intoarcem tot la JFK, care se pare ca a folosit toate tehnicile discursive, inclusiv aceasta. "Nu pentru ca regimul comunist face asta, nici pentru ca suntem in cautare de voturi, ci pentru ca este lucrul corect", a declarat presedintele intr-unul din discursurile sale.

Folosirea aliteratiilor

Aliteratii, rime, toate acestea te vor ajuta ca audienta sa retina mai usor discursul tau. Spre exemplu, "clopote de alama, clopote de alarma", "vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie".

Acestea ar fi indrumarile de care ai nevoie, pentru a reusi sa manuiesti cuvintele ca presedintii si oratorii de mai sus. Cu siguranta ca nu regasesti in acest mic ghid toate trucurile de care ai nevoie, dar le gasesti pe cele mai importante.

Data viitoare cand va trebui sa tii un discurs in fata unui public mai numeros, ia in calcul aceste mici ajutoare. Incearca sa le incorporezi in diferite pasaje, care simti tu ca sunt putin cam monotone, si vezi ce iese.

FOTO: askmen.com

Painea alba, printre cele mai nesanatoase alimente... Femeia ideala pentru barbat: zeita casnica, draguta, inteligenta si independenta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x