Antena Căutare

Nu trata copilul ca pe un adult mai mic!

Tot mai mult se prolifereaza un nou model de educare al celor mici, din care sunt excluse certurile, pedepsele, accentul punandu-se tot mai mult pe explicarea "cu vorba buna", ca unui adult, ce are voie sa faca si ce nu.

In terorie, pare o idee buna. La urma urmei, a creste un copil caruia sa ii insufli anumite valori morale prin pedepse si teama nu este cea mai buna strategie. De multe ori copiii nici nu inteleg exact de ce sunt pedepsiti si nu se comporta bine pentru ca isi doresc acest lucru sau stiu de ce este si in interesul lor, ci pentru ca stiu ca nu le sunt permise abateri.

Ideea spre care se tinde in ziua de astazi este insa aceea prin care copilul este tratat ca un adult mai mic, care are un cuvant de spus in numeroase decizii luate in cadrul familei si a carui parere este consultata de la idei de amenajare a locuintei, la ce ar prefera sa manance in fiecare zi. Este un sistem foarte democratic, ce incurajeaza o dezvoltare neingradita a personalitatii celui mic. Dar nu este o modalitate de a creste copii foarte rasfatati, care ajung sa creada ca totul li se cuvine si ca viata se desfasoara conform regulilor impuse de ei?

Copilul mic si capacitatea sa de intelegere

Copiii ne pot uimi de la o varsta foarte frageda prin perspicacitate, inteligenta, modul in care invata rapid lucruri sau in care pot sa isi exprime opinii pertinente. Acest lucru nu inseamna ca sunt si capabili sa decida pentru ei insisi. Rolul parintelui este acela de a educa, a-i oferi un model, a-i fi mentor.

Articolul continuă după reclamă

Este intr-adevar amuzant sa lasi copilul sa aleaga culoarea in care vor fi vopsiti peretii sau cu ce haine vrea sa se imbrace, insa nu trebuie sa il consulti in orice chestiune. Adultii trebuie sa fie cei care decid pentru ei insisi si pentru copil. Multi parinti spun despre copiii lor ca sunt mofturosi si nu mananca orice cu un soi de mandrie sau povestesc despre tabieturile copilului lor de 5 ani care seara prefera sa stea pe calculator.

Bineinteles ca cel mic poate avea preferinte, pasiuni, tabieturi, insa parintele trebuie sa observe daca ele sunt si sanatoase. Faptul ca un copil mananca doar un anumit lucru, pentru ca il prefera, sau refuza foarte multe alimente pe motiv ca nu ii plac este un lucru ingrijorator, ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii sale. De asemenea, daca el este obisnuit sa aiba acces la calculator si televizor de cate ori doreste pentru ca parintii ii respecta modul in care isi organizeaza singur timpul liber, in momentul in care va merge la scoala le va fi foarte greu sa il faca sa inteleaga ce inseamna respectarea unui program.

Pedeapsa sau vorba buna

Se stie ca cei mici nu au foarte clare notiunile de bine si rau. De aceea ei pot da dovada de cruzime fata de alti copii sau animale fara sa isi dea seama. Copiilor le place sa incerce lucruri noi, fara a le anticipa mereu consecintele. Ei pot incepe sa arunce cu pietre in pasari sau alti copii de exemplu si sa li se para un lucru amuzant, insa care de fapt poate avea urmari grave.

A-i explica unui copil ce nu trebuie sa faca intr-un mod calm, poate parea o idee buna, dar exista riscul ca el sa nu inteleaga ca poate intr-adevar face rau. Cand copilul face ceva ce poate avea urmari grave, unii parinti minimalizeaza fara sa stie acest lucru, fiind foarte calmi si trecand foarte repede cu vederea peste ce s-a intamplat. Acest lucru nu inseamna ca trebuie folosita violenta fizica si verbala, insa este nevoie de un ton ferm, de dojana. Cel mic se poate speria, insa este important ca el sa fie constient de faptul ca a rani un alt om sau un animal nu este in regula.

Trebuie gasit un echilibru intre ceea ce citim in diverse carti, reviste sau forumuri si ceea ce ne spune instinctul, cum simtim noi insine ca ar trebui sa ne comportam fata de un copil mic. Si trebuie sa nu uitam ca datoria noastra este de a-l invata pe el si nu invers.

Foto: carasdiscoverytoys.com

FOTO! Vestimentatiile bizare ale cantaretei Cher Lloyd... Afla cum poti sa faci clatite perfecte!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x