Paște 2019. Obiceiurile și tradițiile pe care să le transmiți copiilor. Fiecare copil din România ar trebui să cunoască principalele tradiții și obiceiuri de Paște, pentru a percepe și partea spirituală a acestei perioade, nu doar partea materială, legată de cadourile Iepurașului de Paște și ciocnirea ouălor roșii
În câteva zile ne pregătim să întâmpinăm marea sărbătoare a Învierii Domnului. Majoritatea copiilor se bucură de această sărbătoare mai ales pentru că au vacanță de la școală, dar și pentru că au învățat despre tradiția iepurașului de Paște care aduce daruri sau haine noi de sărbătoare. Noi, ca adulți, trebuie să îi informăm și să îi învățăm cât mai multe pe cei mici pentru a-i ajuta să îndrăgească și să respecte tradițiile românești.
Fiecare copil trebuie să cunoască principalele tradiții și obiceiuri de Paște, deoarece îl ajută să perceapă și partea spirituală a acestei perioade, nu doar pe cea materială. Paștele nu înseamnă doar niște zile libere și niște cadouri primite de la Iepurașul de Paște.
Prin înțelegerea obiceiurilor populare și a tradițiilor acestei sărbători, copilul poate reușește să afle sensul înroșirii ouălor, a mersului la biserică după lumină sau a hăinuțelor noi pe care le poartă în Duminica Paștelui. În lipsa unor explicații și informații bine puse la punct, le acceptă și le tratează ca atare fără a le ști smenificația.
Tradiții și obiceiuri pe care să le transmiți copiilor
Învață-l pe cel mic despre Săptămâna Mare care precede sărbătoarea Învierii Domnului, adică Paștele. Aceasta se mai numește și Săptămâna Patimilor deoarece este cea în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Există mai multe datini care se respecta în această perioadă, pe care micuțul este bine să le cunoască.
Poți alege să nu îi vorbești despre post dacă crezi că e prea mic să înțeleagă sau să respecte acest obicei. Cu toate acestea, ar trebui să îi explici că este săptămâna în care se face curățenie în casă și se gătesc toate bunătățile de Paște, lucruri la care micuțul tău te poate ajuta din plin.
Explica-i că în Joia Mare din Săptămâna Patimilor se vopsesc ouăle roșii. Ritualul se face înainte de momentul în care a fost răstignit Iisus pe cruce, adică Vineri, care mai este numită și Vinerea Neagra.
Sâmbătă noapte toată lumea merge la biserică deoarece este momentul în care Domnul Iisus Hristos învie din morți, moment care este marcat de primirea Sfintei Lumini de la preot. În noaptea Invierii, e indicat să îl iei pe cel mic cu tine la slujba de la biserică pentru a înțelege și afla mai multe de la preoți despre momentul care marchează primirea Luminii în case și în suflete.
Învață-l pe cel mic să cânte și tradiționalul "Hristos a înviat din morți!", care marchează bucuria învierii și începutul sărbătorilor pascale.
Explică-i copilului tău că se spune "Hristos a înviat" în momentul în care se ciocnesc ouăle, iar cel cu care ciocnește răspunde cu "Adevărat a înviat". Tradiția spune că persoana care ciocnește prima oul este întotdeauna cea mai în vârstă. Hainuțele noi cumpărate de Paște reprezintă respectul pentru această sărbătoare, pentru nou, iar tradiția spune că așa cum primăvara natura revine la viață și își schimbă “haina”, așa și noi trebuie să ne primenim cu haine noi de Paște.
Sursă foto: pexels.com
A început Săptămâna Patimilor! Ce trebuie să facă credincioșii în această săptămână sfântă pentru a le fi bine... Rugăciunea zilei de Marți în Săptămâna Mare. Pomenirea celor zece fecioare...