In Evangheliile dupa Luca, Matei si Ioan, pestele este des mentionat nu numai pentru ca era un aliment de baza in Galilea acelor vremuri, ci pentru ca Iisus l-a binecuvantat. L-a inmultit pentru 5.000 de oameni adunati sa ii asculte predicile. L-a inmultit apoi in barca lui Simon Petru, pentru a-l convinge pe acesta sa-l urmeze. Apoi, pe cei doi pescari, Petru si Andrei i-a chemat spunandu-le: "Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni".
Atunci s-a facut asocierea intre crestin si peste. Asa s-a nascut si parabola navodului, cu care este asemuita Imparatia Domnului. Cei buni se prind intotdeauna in navodul credintei si al mantuirii. Insa simbolul pestelui isi are originea in culturile pagane. Este legat de fertilitate, sexualitate, nastere si o reprezinta pe Marea Zeita Mama.
15 ZILE CU PESTE
Din cele 40 de zile cat dureaza Postul Craciunului, pestele poate fi gatit in 15 zile: pe 21, 25, 26 si 30 noiembrie, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 16 si 17 decembrie. Deci din punct de vedere gastronomic, aceasta perioada de abstinenta este una pe care o poate respecta orice persoana dornica sa intampine marea sarbatoare de la 25 decembrie. Dezlegarile stabilite de Biserica in calendar sunt in general respectate de toata lumea, dar cele la dezlegare la peste sunt intr-adevar... savuroase!
Pastrav cu telina
3-4 pastravi, de aproximativ 300-400 g fiecare, o ceapa, doi catei de usturoi, 400 g telina, o cana de maioneza (pregatita dintr-un ou, untdelemn si zeama de lamaie), doua lamaie, un pahar cu vin alb, sare, piper, o lingura de otet.
Se pun la fiert doua cani de apa cu sare, piper, vin, otet. Se arunca in aceasta zeama ceapa si usturoiul (taiat felii). Pastravii (curatati, eviscerati, spalati) se fierb 20 de minute in acest amestec, apoi se trage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca in zeama in care au fiert. Dupa ce s-au racit, se scot, se lasa sa se scurga si cu foarfecele de bucatarie li se taie capetele si cozile. Se extrage sira spinarii. Telina se da pe razatoare, se stropeste cu zeama de la o lamaie si apoi se amesteca bine cu maioneza. Pestele se serveste pe pat de telina, cu cate un sfert de lamaie.
(Sinaia, judetul Prahova)
Pasta de siliotca
Doua scrumbii (siliotci) putin sarate (malasolnaia), 3 sferturi de pahar de manca de grau (arpacas, grau pentru coliva), un pahar cu miez de nuca, doua cepe, 3 linguri de untdelemn, o jumatate de lingurita de boia de ardei sau pasta de tomate.
Scrumbiile se curata de piele si de oase, dupa care se fierb timp de 5 minute. Se scurg bine si se trec prin masina de tocat. Manca (arpacasul) de grau se pune la fiert in doua cani si jumatate de apa, trebuie sa obtinem o fiertura de consistenta tare, sa nu fie moale. Se trage de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga in el o lingura de untdelemn.
Se amesteca pestele cu graul fiert si cu nucile si se trece totul prin masina de tocat, ca sa se obtina o pasta omogena. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in untdelemn. Se adauga bulion sau boia si se lasa sa se raceasca. Se adauga in compozitie si se mai da o data totul prin masina de tocat. Se mananca pe paine. Unii nu mai trec si ceapa calita prin masina de tocat, ci o folosesc ca un fel de sos, precum cel care se face pentru fasolea facaluita.
(Manastirea Hirova, Republica Moldova)
Chiftelute din peste
600 g crap sau salau, o lingura de pasta de tomate, o ceapa, o felie de paine urscata, 3 linguri de faina de grau, o legatura mica de marar, sare, piper, untdelemn pentru prajit; facultativ: un ou.
Mai intai pestele se bate cu manerul de lemn al unui cutit, pentru a se desprinde mai usor pielea. Se taie capul, se curata de intestine, se scoate pielea, se desprinde sira spinarii, iar apoi, cu mana, se incearca sa se scoata toate oasele mai mici. Dupa aceea, carnea pestelui se trece de trei ori prin masina de tocat, pentru ca sa se macine si oasele ramase. Se trece si ceapa prin masina de tocat, apoi felia de paine uscata. Se adauga faina de grau, sarea, piperul si se amesteca, pentru ca sa se lege.
Cine vrea, poate sa puna si un ou in compozitie. Se infierbanta untelemnul si, cu mana uda, se formeaza chiftelutele. Se asaza pe un platou, apoi se sterg mainile de apa si se prajesc chiftelutele pe amandoua partile. Se servesc calde.
(Manastirea Plumbuita, Bucuresti)
Citeste mai multe in Jurnalul National
Foto: steamykitchen.com
Studiu: Oamenii distrati sunt mai tristi... Cum alungi teama de cosmaruri a celui mic...