- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cele cinci obiective MDG 5 se refera la faptul ca nasterile din intreaga lume trebuie sa devina mult mai sigure, trebuie asigurata dezvoltarea si sanatatea copiilor si adolescentilor, asigurarea unei reproduceri sanatoase, asigurarea de vaccine periodice si a imunitatii, cat si necesitatea asigurarii unui mediu sanatos pentru copii.
De asemenea, actiunea inceputa de WHO, in colaborare cu UNICEF, Banca Mondiala si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, doreste sa rezolve si obiectivul MDG 4, reducerea mortalitatii in randul copiilor.
Conform comunicatului citat, la fiecare minut o femeie moare in timpul sarcinii sau la nastere, ceea ce inseamna ca circa 500.000 de mame mor in fiecare an, in intreaga lume.
Cifrele sunt si mai infioratoare atunci cand vine vorba de rata mortalitatii in randul nou-nascutilor, existand peste un milion de decese in fiecare an.
99% dintre cazurile de deces in randul mamelor si bebelusilor au loc in tarile in curs de dezvoltare, precum cele din Africa. De exemplu, o femeie din Niger are o sansa de 1 la 7 sa moara in timpul sarcinii sau la nastere, fata de o femeie din Suedia, care are o sansa de 1 la 17.400.
Pentru a scadea rata mortalitatii in randul mamelor si nou-nascutilor, WHO va verifica costurile planurilor nationale si va mobiliza resursele necesare stoparii acestui fenomen, va incerca sa ridice standardele sistemelor de sanatate din tarile in curs de dezvoltare, va incerca sa informeze cetatenii asupra planning-ului familial si va imbunatati monitorizarea si evaluarea sistemelor sanitare.
Printre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii in randul mamelor si nou-nascutilor se numara si complicatiile in timpul sarcinii, sangerarile abundente, avorturile sau hipertensiunea.
De asemenea, circa 20 milioane de femei se confrunta cu probleme de sanatate dupa ce nasc, precum anemia, febra, infertilitatea sau depresia.
Cazurile de deces la nastere pot fi prevenite daca femeile sunt asistate de specialisti sau nasc in spitale.
Din anul 1990 pana in 2005, rata mortalitatii in randul mamelor si nou-nascutilor a scazut cu doar cinci procente si nu s-a inregistrat niciun progres in Africa sub-Sahariana.
Sursa: Intact News
Foto: www.titilope.ca / www.asianews.it