Bebelusii, imbaiati zilnic
Prima baie generala a bebelusului se face aproximativ dupa zece zile de la nastere (dupa ce a cazut ombilicul). In ceea ce priveste ritmicitatea imbaierii, parerile sunt impartite. Exista medici care recomanda baia zilnica pana la varsta de un an si altii care sunt de parere ca un copil trebuie spalat ori de cate ori este nevoie.
Dupa ce pruncul a implinit varsta de 6 luni, in cadita se pot amplasa diverse jucarii. Indiferent de forma si culoare - masini, insecte, mingi - aceste jucarii ii pot distrage atentia copilului de la apa si de la clabuci. Tot pentru a-i fi mai usor copilului, dusul poate fi inlocuit cu o stropitoare. Pruncul va fi atras de apa care curge prin orificiile stropitorii si nu se va mai speria de baie.
Intre 1 si 3 ani
Desi este mic, dupa ce a implinit 1 an, copilul trebuie atras sa faca baie, adica se devina o obisnuinta. O cada plina cu spuma si care are pe pereti stickere speciale cu numere sau cu animale poate sa-l determine pe copil sa fie nerabdator sa faca baie. De asemenea, intre 1 si 3 ani sunt indicate luminile colorate, si, unde este posibil, o muzica linistitoare.
Intre 3 si 6 ani
Incepand cu varsta de trei ani, copilului trebuie sa i se explice de ce este important sa ne spalam. Pentru a fi sigura ca demersul lor se va bucura de rezultatul dorit, mama poate inventa diverse povestioare: ca praful si microbii se pot aseza pe pielea copilului sub forma unor dusmani pe care chiar el ii poate invinge cu apa si sapun.
Daca in familie sunt doi fratiori, ei pot fi lasati sa faca baie impreuna, pentru a se incuraja sau a se juca. Copiii trebuie stimulati sa isi potriveasca singuri temperatura apei (pe care mama o poate ajusta la nevoie).
Tot in primii ani de viata, mama isi poate ademeni pruncul la baie, colorand apa. In acest scop, mama va apela la sticlute cu coloranti alimentari (care nu afecteaza sub nicio forma pielea).
In afara de baile cu spuma, care sunt pe placul tuturor, mai exista metoda creioanelor speciale de desenat pe peretii cazii si pe faianta. Culorile sunt atragatoare si copilul deseneaza cu placere, lasandu-se sapunit si samponat.
Incepand de la 5 ani, un copil ar trebui sa se spele singur, totusi, supravegheat cu atentie de unul dintre parinti.
Reguli pentru un imbaiat eficient
Este bine sa il invatati pe copil cu un ritual pe care, treptat, pe masura ce creste, il va indeplini singur. Astfel, dupa ce copilul s-a obisnuit cu temperatura apei si s-a destins putin, sapuniti-l cu grija. Apoi, cu o perie de unghii, curatati-i bine unghiile de la maini si de la picioare.
Dupa varsta de 4 ani, la baie, copilul va fi obisnuit sa foloseasca un burete putin abraziv. Iar in mod curent, mama trebuie sa insiste sa curete pielea copilului cu un burete fin, deoarece, la aceasta varsta, copilul pune mana pe o sumedienie de obiecte. Utilizarea buretelui are si rolul de a accelera circulatia sangelui.
Important!
● inainte de orice baie, dezinfectati cada bebelusului
● Nu folositi cada copilului in alt scop
● Daca pruncul a avut scaun, intai ii faceti toaleta si apoi il puneti in cada pentru baie
● Nu lasati, sub nici o forma, copilul singur in baie
● Nu faceti baie copilului imediat dupa masa!
● in timpul baii, temperatura camerei trebuie sa fie intre 22 si 24 de grade Celsius
● Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 37-38 de grade Celsius
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto: newbornbabyzone.com
VIDEO! Masajul care te scapa de durerile de spate... La Fabrica lui Mos Craciun, copiii devin ajutoarele Mosului...