Se poate sa avem un partener, dar sa fi trecut focul mistuitor al pasiunii, sa se fi stins... flacara emotionala si noi sa fi ramas putin pustii, putin incordati si, poate, mestecand in secret intrebarea: „oare eu nu pot iubi" sau „am iubit eu vreodata?"
Se poate sa dormim langa altul, inchisi in propria angoasa si-n propriile ganduri negre, care ne spun obsesiv: „nu mai simti nimic pentru omul de langa tine" si sa traiesti in drama ta interioara, sa te angajezi - in acelasi timp - intr-o cautare mistuitoare a cuiva care-ti trezeste iubirea.
Si poate se intampla asa, poate intalnesti pe cineva care-ti face inima sa arda la temperaturi inalte, dar trece o vreme si iarasi te trezesti gol, pustiu, dezamagit si infrant, caci iarasi te intrebi: „nu cumva nu sunt in stare sa iubesc?" Sentimentul de vinovatie sau tendinta de a-l acuza pe celalalt pentru pustiul ce se deschide in tine sunt doar efecte secundare ale confuziei, ale neintelegerii si ale frustrarii. Iubirea se termina, iti spui!
Cat dureaza dragostea
Iubirea dureaza trei ani, cinci ani - cum ne spun specialistii care-au studiat-o - si...gata? Te consolezi cu ceea ce-ti spune stiinta sau cu ceea ce tu insuti traiesti si apoi incepi sa te agati de celalalt doar din pricini lumesti, cum ar fi varsta, banii, lucrurile pe care nu vrei sa le imparti, copiii sau... ti se pare comod sa ramai blazat, dar convins ca nefericirea-i consecinta fireasca a experientei de iubire?
Se poate sa fii in cautarea unui partener de viata si, din cine stie ce motive, nu-l gasesti. Se poate sa acuzi sexul opus pentru singuratatea ta, cum se poate sa te autoculpabilizezi pe tine si sa te vezi incapabil de-o relatie. Daca nu-i de vina felul in care arati, daca nu te complexeaza o carenta fizica, se poate sa crezi ca ai una de caracter, de atitudine sau, pur si simplu, sa crezi ca ghinionul insusi are un rol in esecul de a intalni omul potrivit pentru tine. O mie si una de posibilitati de blocaj in calea iubirii pot frange in inima si-n mintea ta speranta, increderea si iubirea de sine.
Se poate ca, din cine stie ce motive, sa ai probleme la nivelul exprimarii emotiei sau al exprimarii sexuale si din pricina asta sa te retii complet de la orice apropiere si, deci, de la o posibila relatie vindecatoare pentru tine. Se poate sa crezi ca ai probleme de comunicare, fie cu sexul opus, fie cu persoanele de acelasi sex, fie cu sefii, cu anumiti colegi, cu un copil, or sa fii catalogat drept o persoana „nesociabila" si perturbatoare intr-un grup.
Si din aceste maruntisuri, din aceste stari care-ti intrerup puterea de a te iubi pe tine si de a-i iubi pe ceilalti, se poate sa extragi amaraciune, dar si credinte, convingeri si perceptii prin care iti blochezi accesul catre dragoste si bucurie. Asa iti blochezi accesul catre relatiile frumoase pe care le-ai putea avea, dar nu ti le permiti. Asa iti blochezi accesul catre prietenii frumoase, pe care nu ti le permiti. Asa se poate sa crezi ca iubirea nu exista, ca prietenia este doar o iluzie, ca nu „poti", „nu vrei", sau „altii nu pot si nu vor" sa te iubeasca.
Citeste si Jurnalul National
Foto: heartofthematter.com.au
Funny - legatura dintre prostata si biodiversitate... Cum sa montezi linoleumul...