Ingreiente:
- 2 homari fierti de aprox. 500g fiecare (vezi sfaturile mele de la pagina 74);
- 250g fasole verde fina, fiarta;
- 2 hasme, tocate marunt;
- 6 linguri ulei de masline;
- 1 lamaie, injumatatita;
- 12 cartofi, fierti;
- 100g amestec de frunze pentru salata;
- 1 lingurita otet balsamic.
PENTRU MAIONEZA
- 2 galbenusuri;
- 1 lingura mustar englezesc;
- 300ml ulei de masline;
- cateva picaturi de ulei cu trufe (optional);
- zeama de la ½ lamaie.
Preparare:
1. Pentru a prepara maioneza, se bat galbenusurile cu mustarul si cu un praf de sare si unul de piper intr-un castron mare. Se toarna si putin ulei si se bate viguros.
2. Se incorporeaza treptat tot uleiul, la inceput picurand putin cate putin, apoi turnand din ce in ce mai mult. Fiecare portie noua de ulei trebuie bine incorporata inainte de a o adauga pe urmatoarea. In final, se adauga si cateva picaturi de ulei cu trufe, daca folositi, si se incheie cu zeama de lamaie. Se tine la frigider pana la folosire.
3. Scoate toata carnea din homari: 1 Se apuca bine homarul, se indeparteaza clestii in punctul unde ultima articulatie intalneste capul, apoi se rasuceste coada desprinzand-o de cap. Capul poate fi folosit pentru a obtine supa - pentru aceasta reteta se foloseste doar carnea din coada si din clesti. 2 Se tine coada bine in mana, cu suprafata neteda in jos, si se strange pana se aude o trosnitura. Se deschide carapacea cu ajutorul degetelor mari, apoi se desprinde carnea si se pune intr-un vas. 3 Rupeti cele doua incheieturi de sub fiecare cleste si desprindeti-i, apoi, cu ajutorul unui cutit mare si greu, spargeti crusta clestilor pentru a scoate carnea. In mijlocul fiecarui cleste se gaseste o membrana care se poate indeparta cand se marunteste carnea. 4 Cu ajutorul unei foarfece de bucatarie se taie articulatiile pentru a scoate si carnea din acestea.
4. De indata ce homarul este pregatit, se taie felii carnea scoasa din cozi, astfel incat sa se obtina 16 felii, si se marunteste carnea scoasa din clesti, eliminand membrana. Se lasa deoparte.
5. Se curata pastaile, indepartand capetele, si se injumatatesc. Se pun intr-un castron cu hasme si cu 3 linguri din ulei. Se asezoneaza cu sare si piper. Se adauga carnea de homar maruntita, apoi se stoarce peste amestec zeama unei jumatati de lamaie. Se lasa deoparte.
6. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie antiaderenta. Se prajesc cartofii taiati felii la foc mediu timp de 5 minute pe fiecare parte, pana devin crocanti si aurii. Se scot cu o paleta si se asaza pe un platou tapetat cu prosop de hartie.
7. Se incinge 1 lingura de ulei de masline in aceeasi tigaie, la foc mic, se adauga feliile de coada de homar si se incalzesc in ulei cateva clipe pe fiecare parte. Se stinge focul, se asezoneaza homarul cu sare si piper si se stoarce peste el zeama de lamaie. Cu cateva clipe inainte de a aranja platourile, se amesteca frunzele de salata cu otetul balsamic si cu restul de ulei de masline. Acum totul este pregatit pentru a fi asamblat.
8. Aranjati platoul precum profesionistii: 1 Cu o lingura se pune un sfert din salata de pastai in centrul platoului. Se modeleaza folosind o forma rotunda cu diametrul de 10cm, daca aveti una. 2 Se pune o lingurita de maioneza in patru puncte de pe marginea platoului si se asaza cate o felie de homar deasupra. 3 Se asaza alternativ feliile de cartofi intre feliile de homar. 4 Se amesteca salata din frunze cu dressing-ul, apoi se asaza cu grija salata peste fasolea verde din centrul platoului. Se serveste imediat.
Citeste si Good Food Romania!
FOTO! O casa din Costa Rica, in viziunea lui Canas... VIDEO! Festivalul florilor comestibile...