Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc acum, nici despre ospitalitatea fara pereche a dlui Kaiafis, nici despre drumul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a intamplat acolo, la pensiunea-ferma Platanorema.
Pentru ca am nimerit in plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Corina, vedeta tv, s-a bucurat sa ma includa, pentru cateva scurte minute, in scenariul emisiunii) si am avut prilejul sa "ajut" la prepararea unui veritabil produs traditional, strafiki pita sau... placinta intoarsa (rasturnata) pe partea cealalta.
E una dintre acele placinte (pita) rotunde, uriase, preparate din foi largi si subtiri specifice pentru patiseria greceasca, umplute cu branza ori cu spanac, ori cu stevie si alte verdeturi...
Pana aici, nimic deosebit - daca admitem ca deosebite nu-s nici tava cea uriasa, nici pirostriile asezate deasupra carbunilor, in cuptorul de caramida (pirostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemanator cu capacul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare in diametru decat tava. Insa felul in care se face placinta asta are cu adevarat ceva aparte.
Si asta pentru ca, avea sa ne arate Maria, femeia din sat devenita eroina tv, femeile in varsta obisnuiesc sa intoarca foile coapte de pe o parte pe alta intr-o maniera speciala. Dupa ce foaia s-a copt pe o parte, scot tava din cuptor, pun deasupra ei fundul acela de lemn, apuca tava si capacul cu amandoua mainile si-o ridica deasupra capului, "odihnindu-le" pe crestet (ca lemnul spre cap) si apoi asezandu-le pe masa cu tava in sus.
Ridica tava, o asaza cum se cuvine, mai pun nitel ulei de masline, apoi dau drumul usurel foii (ori placintei, chiar) in tava si o trec din nou in cuptor. Sfat meu: nu incercati daca nu aveti ustensilele potrivite!
Pasii retetei:
1. Aluatul pentru placinta se pregateste din faina de grau, cu ulei de masline, sare si apa. Cand se face elastic se da putin la rece. Se intind foi subtiri ca merdeneaua
2. Se stropeste cu ulei o tava, apoi se pune in ea o foaie de aluat si se da la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte si pe cealalta, apoi se scoate
3. Se intinde in tava cea de-a doua foaie, apoi umplutura si se asaza deasupra foaia coapta deja pe ambele parti. Se pune iar umplutura, iar deasupra cea de-a treia foaie
4. Ca si in cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace placinta pe partea cealalta se va utiliza procedeul rasturnarii tavii "pe cap"
5. Pentru a scoate placinta din tava, utilizam acelasi procedeu, rotind din nou placinta in aer si odihnind-o cateva clipe pe crestet. Dupa aceea se taie cu un cutit sau cu foarfece speciale
FOILE PENTRU PLACINTA
Pentru pregatirea foilor de placinte specifice in gastronomia greceasca se folosesc de obicei 8 linguri de ulei si 3-4 cesti cu apa la 1 kg de faina. Foile se intind foarte mari si subtiri. Din aceasta cantitate de aluat ar trebui sa iasa opt foi cu diametrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o tehnica atat de buna, incat nici nu folosesc merdeneaua (batul pentru intins), ci fac totul numai cu mainile.
Citeste si Jurnalul National
foto: azcookbook.com
Designerul potrivit pentru locuinta ta... Increderea in propria persoana, benefica pentru cuplu...