Antena Căutare

Reteta zilei: placinta rasturnata greceasca

La Gomati (satuc de munte grecesc, in regiunea aflata chiar in fata Republicii monahale athonite) este un loc de un idilism aparte, o ferma turistica mai putin obisnuita, care aminteste de arca lui Noe, prin numarul mare de animale perechi, cu pui de toate varstele. O poveste minunata, de Simona Lazar, de la Jurnalul National.

Dar nu despre asta vreau sa va vor­besc acum, nici despre ospitalitatea fa­ra pereche a dlui Kaiafis, nici despre dru­mul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a intamplat aco­­lo, la pensiunea-ferma Platanorema.

Pentru ca am nimerit in plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Co­rina, vedeta tv, s-a bucurat sa ma in­cluda, pentru cateva scurte minute, in scenariul emisiunii) si am avut prilejul sa "ajut" la prepararea unui veritabil pro­dus traditional, strafiki pita sau... placinta intoarsa (rasturnata) pe partea cealalta.

E una dintre acele placinte (pi­ta) rotunde, uriase, preparate din foi largi si subtiri specifice pentru pati­seria greceasca, umplute cu branza ori cu spanac, ori cu stevie si alte verdeturi...

Pana aici, nimic deosebit - daca ad­mi­tem ca deosebite nu-s nici tava cea uria­sa, nici pirostriile asezate deasupra car­bunilor, in cuptorul de caramida (pi­rostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemanator cu ca­pa­cul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare in diametru decat tava. Insa felul in care se face placinta asta are cu ade­va­rat ceva aparte.

Si asta pentru ca, avea sa ne arate Maria, femeia din sat de­venita eroina tv, femeile in varsta obis­nuiesc sa intoarca foile coapte de pe o parte pe alta intr-o maniera speciala. Du­pa ce foaia s-a copt pe o parte, scot ta­va din cuptor, pun deasupra ei fundul ace­la de lemn, apuca tava si capacul cu amandoua mainile si-o ridica deasupra capului, "odihnindu-le" pe crestet (ca lemnul spre cap) si apoi asezandu-le pe masa cu tava in sus.

Ridica tava, o asaza cum se cuvine, mai pun nitel ulei de masline, apoi dau drumul usurel foii (ori placintei, chiar) in tava si o trec din nou in cuptor. Sfat meu: nu incercati daca nu aveti ustensilele potrivite!

Pasii retetei:

1. Aluatul pentru placinta se pre­gateste din faina de grau, cu ulei de masline, sare si apa. Cand se face elastic se da putin la rece. Se intind foi subtiri ca merdeneaua

2. Se stropeste cu ulei o tava, apoi se pune in ea o foaie de aluat si se da la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte si pe cealalta, apoi se scoate

3. Se intinde in tava cea de-a doua foaie, apoi umplutura si se asaza deasupra foaia coapta deja pe ambele parti. Se pune iar umplutura, iar deasupra cea de-a treia foaie

4. Ca si in cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace placinta pe partea cealalta se va utiliza procedeul rasturnarii tavii "pe cap"

5. Pentru a scoate placinta din tava, utilizam acelasi procedeu, rotind din nou placinta in aer si odihnind-o cateva clipe pe crestet. Dupa aceea se taie cu un cutit sau cu foarfece speciale

FOILE PENTRU PLACINTA

Pentru pregatirea foilor de placinte specifice in ­gastronomia greceasca se folosesc de obicei 8 linguri de ulei si 3-4 cesti cu apa la 1 kg de faina. Foile se intind foarte mari si subtiri. Din aceasta cantitate de aluat ar trebui sa iasa opt foi cu dia­metrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o teh­nica atat de buna, incat nici nu folosesc merdeneaua (batul ­pentru intins), ci fac totul numai cu mainile.

Citeste si Jurnalul National

foto: azcookbook.com

Designerul potrivit pentru locuinta ta... Increderea in propria persoana, benefica pentru cuplu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x