Antena Căutare

Rostopasca - un aliat in lupta cu bolile hepatice

Rostopasca este recomandata in numeroase afectiuni, de la dermatoze banale pana la infectiile virale sau chiar cancer.



Proprietati


Planta infloreste din aprilie pana in septembrie si se culege pe timp frumos, insorit, iar tulpinile se pun la uscat intr-un loc umbros si lipsit de umiditate. Tulpinile proaspete de rostopasca lasa un suc portocaliu, cu proprietati medicinale foarte importante, pe care planta uscata nu le mai pastreaza. Efectul plantei proaspete este analgezic, antimicrobian, oncostatic si sedativ al sistemului nervos central. Testele au demonstrat ca are efecte de stimulare a sistemului imunitar si este un bun citostatic.

Remediu pentru pancreatita

Cinci grame de rostopasca uscata si maruntita se oparesc cu un litru de apa clocotita si se infuzeaza 12 ore, intr-un vas smaltuit (extractul nu trebuie sa intre in contact cu metale). Este indicat sa se prepare la ora sase seara si sa se strecoare la sase dimineata, cand se mai adauga 200 de grame de miere de salcam sau poliflora si se amesteca bine. Se ia o lingura din acest preparat, din ora in ora, inainte sau dupa masa.

Infuzia

Se pun 3-4 linguri de rostopasca maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Cele doua extracte se amesteca, iar preparatul obtinut se foloseste mai ales extern, sub forma de comprese, gargara si bai.

Pulberea

Se obtine prin macinarea fina a tulpinilor uscate de rostopasca cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, timp de maximum trei saptamani. Se administreaza de 3-4 ori pe zi cate un sfert de lingurita, pe stomacul gol.

Tinctura

Intr-un borcan cu filet, se amesteca 15 linguri de pulbere de rostopasca cu doua pahare de alcool alimentar, de 50 de grade. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate 3-5 lingurite diluate in putina apa.

Cataplasma cu rostopasca

O mana de frunze maruntite de rostopasca se lasa 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda - 40-50 grade. Se aplica apoi pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa sa actioneze timp de 1 ora.

Sucul de rostopasca

Se obtine prin stoarcere, din tulpinile de rostopasca proaspat rupte. Sucul de rostopasca se foloseste mai mult extern. Intern se foloseste mai rar, deoarece poate fi toxic.

Este foarte eficient in cazul negilor. Dimineata si seara se pune pe zona afectata suc de rostopasca, de mai multe ori succesiv, la intervale de jumatate de minut. Locul nu se spala, ci se lasa sa actioneze in profunzime. Dupa 2-6 saptamani de tratament zilnic, negii dispar.

Contraindicatii

Planta nu se administreaza copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alapteaza.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: naturebenefits.us

VIDEO! Sfatul ingerilor de la Victoria's Secret... Cum sa ingrijesti pestii tropicali din acvariul tau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x