Avand un gust special, chimenul trebuie folosit ca unic condiment intr-un preparat, deoarece foarte rar el poate fi combinat cu alte condimente.
Praful de chimen este mai tare decat semintele intregi, aroma fiindu-i accentuata prin prajire sau incalzire. Boabele mici de chimen fac mancarea delicioasa: incinge chimenul cu usturoi in ulei de masline, apoi toarna-l peste legume sau cartofi copti.
Supa de chimen
Ingrediente: 50 ml de ulei de masline, 2 lingurite de chimen, 1 lingurita boia, 2 lingurite vegeta, crutoane preparate in casa sau cumparate.
Preparare: Incinge uleiul de masline si adauga 2 lingurite de chimen. Lasa pe foc pana se caleste chimenul, apoi ia oala de pe foc si adauga boiaua.
Completeaza cu 200 ml apa si amesteca, sa se dizolve bine boiaua, apoi strecoara amestecul in alta oala si completeaza cu apa pana la 1 1/2 litri. Se fierbe bine supa, in care se mai adauga 2 lingurite de vegeta. Se serveste cu crutoane cu gust de usturoi sau simple.
Chiftele de vitel cu chimen
Ingrediente: 400 g carne de vitel tocata, 50 g unt, 100 g faina, 150 ml bere, 500 g smantana groasa, seminte de chimen, sare, marar verde tocat.
Preparare: Se sareaza carnea, apoi se formeaza chiftelele. Cand lucrarea este gata, se dau prin faina, se scutura pentru a indeparta excesul, apoi se rumenesc in unt pe toate fetele, la foc iute. Cand au prins culoare frumoasa, se micsoreaza focul, se adauga berea, smantana si o lingura de seminte de chimen (cantitatea depinde de gustul fiecaruia).
Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba cam un sfert de ora, pana scade sosul, cat sa fie legat, dar abundent. Cand sunt gata, serviti chiftelele fierbinti, alaturi de o garnitura de cartofi natur sau orez, cu marar tocat presarat deasupra.
Covrigi cu chimen
Ingrediente: 600 g faina, 1 pachet margarina, 50 g unt, 1 lingura smantana, 2 linguri ulei, drojdie (cat o nuca) inmuiata in lapte, 1 lingurita zahar, sare, un praf de chimen pisat.
Preparare: Din toate aceste ingrediente se framanta bine un aluat potrivit de tare, care se lasa sa creasca putin.
Daca aluatul a iesit prea tare, la framantat, se mai adauga putina apa. Se intinde o foaie groasa de 0,5 cm si se taie cu o forma de covrigei. Se dau la cuptor la foc potrivit. Acesti covrigei merg bine cu tuica si bere.
Foto: blog.khymos.org
Citeste si Revista Felicia