- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Studiul dat publicitatii in revista sus mentionata si condus de cercetatorii de la Spitalul de Copii din Boston si de la Universitatea Tulane arata ca traiul precar dus de acesti copii le afecteaza chiar si cromozomii, scurtandu-le prematur structurile ADN, situate la extremitatea acestora, cunoscute sub numele de talomeri.
Aceasta dereglare grabeste, potrivit specialistilor, procesul de imbatranire celulara. Rezultatul obtinut de cercetatori este primul care constata o asociere intre conditiile vitrege de viata si lungimea talomerilor la copii. Studiile de laborator s-au efectuat cu ajutorul mostrelor de ADN prelevate din gurile copiilor din Romania, respectiv 62 de baieti si 47 de fete, descoperindu-se astfel ca acei copii care au petrecut mai mult timp in regim de plasament inainte de varsta de 5 ani au lungimea talomerilor mai mica atunci cand au ajuns la varsta de 6-10 ani.
Efectul plasamentului: IQ redus si tulburari comportamentale
Potrivit Agerpres, orfelinatele romanesti, care gazduiesc in mare parte copii abandonati s-au facut vinovate de severe neglijari ale copiilor. Aceasta situatie, scrie PR Newswire, este o mostenire a anilor '60, atunci cand dictatorul comunist Nicolae Ceausescu impozita toate familiile care au aveau mai putin de cinci copii. Atunci cand familiile au inceput sa aiba copii pe care nu-i mai puteau creste, Ceausescu a construit centre de plasament pentru copii. Pana in 1989, atunci cand regimul lui Ceausescu a cazut, peste 170.000 de copii romani traiau in orfelinate.
Mai mult, studiile efectuate la copiii institutionalizati din Romania au constatat ca durata de timp petrecuta in conditii de saracie si de neglijare se coreleaza cu un IQ mai mic si cu probleme de comportament. Cercetarea face parte din proiectul Bucharest Early Intervention Project (BEIP), care efectueaza un studiu clinic, pe termen lung, asupra a doua grupuri de copii institutionalizati: cei care au ramas in orfelinate si cei care au fost beneficiat de asistenta maternala de calitate la diferite varste.
Pana la momentul in care studiul BEIP a inceput in 2000, guvernul roman incepuse procesul de reuniune a acestor copii cu familiile lor, reducand populatia institutionalizata din Romania la jumatate. Indemnat de constatarile BEIP, guvernul a interzis institutionalizarea copiilor mai mici de 2 ani, cu exceptia cazului in care acestia aveau handicapuri grave si a initiat o retea de plasare a copiilor institutionalizati in familii.
FOTO: Intact Images