Dar atunci, care este rolul tatalui? Tatal, sustin cercetatorii britanici, are un rol foarte important in cresterea copiilor, efectele implicarii lui active in viata acestora resimtinadu-se chiar si cand copiii ajung, la randul lor, adulti si parinti.
Influenta pe termen lung
Copiii care petrec mult timp impreuna cu tatii lor au un IQ mai mare. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat in Marea Britanie. Daniel Nettle (coordonatorului studiului), de la Universitatea Newcastle, a urmarit evolutia a circa 17.000 de copii, de la nasterea lor, in anul 1958, si pana la finalizarea studiului. Pe parcursul a aproximativ jumatate de secol, copiii si mamele lor au fost rugate sa complezete chestionare cu intrebari relative la implicarea tatalui in viata copiilor. Specialistii au introdus, desigur, si intrebari prin care au calculat IQ-ul micutilor.
Conform specialistilor britanici, influenta pe care tatal o exercita asupra copiilor lui se resimte si pe parcursul vietii de adult a celor mici. Astfel, s-a constatat ca acei copii care au avut un tata implicat activ in viata lor sunt mai preocupati de cariera lor si ajung sa aiba un statut socio-economic mai ridicat decat micutii care au avut un tata dezinteresat.
Tatal-model
Nivelul de implicare a tatalui difera in functie de statutul socioeconomic. Astfel, 65% din tatii cu un statut socio-economic ridicat au participat intr-o proportie egala cu mama la cresterea copilului. În acelasi timp, numai 59% din tatii fara nicio calificare au facut acest lucru.
Numarul sotilor care le-au parasit pe mame creste de la 4% in cazul celor educati la 14% din cei fara o meserie stabila. In cazul in care copilul este o fata, cresc riscurile ca tatal sa se inscrie intr-o alta categorie decat cea "la egalitate cu mama". Riscurile iarasi cresc in cazul in care mai apare un frate. De altfel, cu cat numarul copiilor creste, cu atat implicarea tatalui este mai mica. Astfel, tatal petrece mai mult timp cu copiii in cazul in care este vorba despre baieti si atunci cand are mai putini urmasi.
Ce inseamna, de fapt, implicarea tatalui in viata copilului? Nu se asteapta mai nimeni ca el sa-i prepare hrana sau sa-l spele dupa ce vine de la joaca. Dar mamele isi doresc ca el sa valorifice impreuna cu copilul cat mai mult din timpul pe care il petrece acasa.
Poate sa se joace cu el, sa-l invete sa utilizeze calculatorul sau cum functioneaza o masina, sa joace impreuna fotbal sau tenis, sa-i citeasca inainte de culcare, sa mearga la scoala pentru a se interesa de situatia lui, sa organizeze excursii impreuna cu toata familia etc. Sunt nenumarate moduri in care tatal isi poate petrece timpul cu copilul, fie ca este baiat sau fata. Poate sa o faca intr-un mod distractiv si/sau educativ.
Cercetatorii au concluzionat faptul ca, cu cat tatal este mai implicat in viata copilului, cu atat acesta are un IQ mai mare la varsta de 11 ani si influenteaza pozitiv nivelul mobilitatii sociale la varsta adulta. A rezultat si ca, cu cat tatal are un statut socio-economic mai ridicat, cu atat influenta lui asupra copilului este mai buna. Comparativ cu copiii ai caror tati nu au calificare, micutii cu tati cu o cariera solida au un IQ mai mare chiar daca petrec acelasi timp impreuna.
Foto: Hepta
Citeste si Revista Felicia!