- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Fii atent la ce spui
Cand discuti cu cel mic despre timiditate, vorbiti despre cum simte, nu cum este. Nu il descrie ca fiind un copil timid ci ca se simte timid intr-un moment dat. Este o diferenta subtila, dar care conteaza. De asemenea, tine cont de faptul ca timiditatea tine de temperament. Nu este un lucru rau sau bun, ci doar un alt mod de a fi.
Nu il forta
Cercetarile arata ca daca un copil este impins sa se schimbe mult, repede, ajunge sa se retraga si mai mult. Copiii timizi simt nesiguranta si anxietatea in anumite situatii si parintii incearca sa ii convinga sa participe in activitati in care ei nu se simt confortabili. Ei vor deveni si mai anxiosi si si vor evita si mai mult astfel de situatii.
Nu il proteja prea mult
Pe de alta parte, este important sa ii oferi sansa de a reusi in situatii noi. Ajuta-l sa faca pasi in aceasta directie, oferindu-te sa il ajuti si spunandu-i ca stii ca este dificil. Nu il ridiculiza si nu ii da ca exemplu alti copii care reusesc mai bine in aceeasi situatie. Vor fi momente in care va trebui sa te retragi cand simti ca cel mic pur si simplu nu vrea sa faca ceva. Atunci poti sa rapunzi fiind empatic si linistindu-l.
Foto: helpyourshychild.com
Studiu: patru din zece copii au facut insolatie la scoala... FOTO! Burberry isi mareste imperiul!...