In acest sens, medicii trebuie sa fie pregatiti sa-i avertizeze pe parinti despre riscul potential, precizeaza medicii francezi.
Geneticianul Geraldine Viot de la Maternitatea Port Royal din Paris impreuna cu o echipa de specialisti au realizat un sondaj la 33 de clinici de fertilitate franceze si au studiat datele de la toate nasterile de acest gen intre anii 2003 si 2007. Numarul total de copii: 15.162. Chestionarele au fost completate atat de parinti, cat si de medicii pediatri, iar prelevanta de anomalii la nastere a fost comparata cu datele din registrele nationale.
"Am descoperit o malformatie congenitala majora la 4,24% dintre copii", a declarat Viot, ale carui concluzii au fost prezentate la conferinta Societatii Europene de Genetica Omului de la Stockholm. Printre malformatiile minore, cercetatorii francezi au descoperit o rata de cinci ori mai mare de angioame, tumori benigne alcatuite din vase de sange mici de pe sau aproape de suprafata pielii.
Acestea au aparut de doua ori mai frecvent la fete decat la baieti. Si pentru ca aproximativ 200.000 de copii in Franta au fost nascuti astfel, geneticianul Viot a atras atentia ca aceasta ar trebui considerata "o problema de sanatate publica".
Avand in vedere ca studiul cercetatorilor francezi este cel mai mare pana in prezent, datele sunt reprezentative pentru acest fenomen.
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: fruitoftheword.com
Reteta mediteraneana de paste cu fructe de mare... Alege ce e mai sanatos la restaurantele fast food...