- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Majoritatea uleiurilor vegetale sunt considerate grasimi nesaturate, deoarece contin acizi grasi mononesaturati, uleiul de masline fiind unul dintre aceste sortimente. La fel de sanatoase sunt si alte sortimente de ulei vegetal, precum uleiul din germeni de porumb, uleiul de palmier, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, cel din nuca de cocos, de rapita, din soia, din susan sau din seminte de dovleac.
1. Uleiul de masline
Este cel mai cunoscut sortiment de ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, fiind o componenta a dietei mediteraneene. Consumul de ulei de masline ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, dar are efecte benefice si pentru bolnavii care sufera de gastrita sau ulcer. Includerea uleiului de masline in dieta poate sa previna si aparitia cancerului de colon. Studiile au demonstrat ca femeile care consuma ulei de masline prezinta un risc mai mic de a face cancer la san. Totodata, uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet si ajuta la mentinerea densitatii osoase, reducand riscul aparitiei osteoporozei.
2. Uleiul de palmier
Bogat in vitaminele A si E, acest ulei este recomandat de nutritionisti in diete pentru prevenirea cancerului sau a bolii Alzheimer. Pentru ca nu contine colesterol este indicat in regimul alimentar al diabeticilor si al cardiacilor. Principalul atu al acestui ulei este rezistenta lui la prajit: nu se degradeaza in timpul prajirii si nu formeaza substante toxice, asa cum se intampla in cazul altor sortimente.
3. Uleiul de porumb
Acest ulei este cel mai indicat pentru salate. Nu contine colesterol si sodiu, in schimb este foarte bogat in vitaminele B, C, D si E, dar contine si caroten si minerale, precum fier, mangan, aluminiu, cupru si crom. Uleiul de porumb creste imunitatea organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterol.
4.Uleiul de rapita
Foarte bogat in Omega 3, uleiul de rapita este un aliment de baza in prevenirea bolilor cardiovasculare. Specialistii sustin ca daca acest ulei este introdus in dieta zilnica, scade riscul de aparite a cancerului de san sau de prostata. Poate fi folosit cu succes la prepararea mancarurilor sau a prajiturilor. Astfel, dupa doar cinci luni de consum, uleiul de rapita poate reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor cu pana la 29%.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: Hepta
VIDEO! Cea mai distractiva competitie: crosul bebelusilor... Femeile plinute sunt mai usor de sedus...