Cam asta ar fi motivatia care a stat la baza hotararii scriitorului de literatura stiintifico-fantastica si cunoscutului om de radio Lucian Merisca de a face demersurile necesare pentru a-i fi publicata o carte iubitului sau fecior, in ciuda faptului ca acesta e inca de varsta gradinitei. Si a facut-o, iar zilele trecute a vazut lumina...vernisajului in cadrul sedintei saptamanale a cenaclului "Quasar" cartea: "Povestile mele de pe vremea cand nu stiam sa scriu".
Urmeaza, cum am fost informat de "tatal-promotor", adevaratele re-lansari ale cartii la Galati, "pe urmele lui Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu", apoi in alte orase ale tarii, Bucuresti, Timisoara. Pana atunci, insa, parintele precocelui autor ar dori ca fapta cu pricina sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor si asteapta pentru aceasta sprijin. La sase ani, fara sa stie foarte bine alfabetul, la vremea cand altii inca se mai joaca cu masinutele, Dragos Merisca se poate lauda cu statutul de "cel mai tanar autor de volum din lume", sintagma pe care tatal Lucian a introdus-o in afisul de prezentare a cartii. Insa la Iasi, fapte de acest gen nu constituie o noutate. Se pare ca a ajuns o adevarata moda sa-ti vezi odrasla cu numele pe coperta.
Pentru ca in domeniul artistic se stie ca inclusiv Pavel Stratan a fost acuzat ca isi exploateaza copilul, insa, asemenea lui, in domeniu (artistic) au aparut acum parintii ieseni, pentru ca in cel al publicitatii exista deja contingente vechi, in capitala mai ales. Legea ar putea sa-i pedepseasca, insa, daca lasam criticile la o parte, dam peste frumoasa poveste a "tanarului autor" si a culiselor ce au stat la baza aparitiei cartii. Nu lipseste nici un portret al "pionierului" in domeniu, copilul de gradinita Dragos Merisca. Pentru aceasta am stat de vorba atat cu autorasul-copil, cat si cu autorul autorului, scriitorul SF Lucian Merisca.
Volumul cu pricina e o carte ce cuprinde inregistrari ale unor povesti fantastice inventate de copil, idei, dialoguri, cugetari si intamplari din viata lui Dragos inca de pe vremea cand avea un an si ceva. Pana la urma, fiecare copil deosebit poseda undeva in eter o astfel de carte, numai ca ea nu este publicata. Intr-una dintre povesti, copilul are viziunea a ceea ce facea pe cand era in burta mamei, dar si mai departe: un frumos exercitiu de imaginatie pentru un copil de o schioapa, insa chiar de ar parea usor exagerate lucrurile, ei bine, aflati ca Dragos a avut pana acum recenzii serioase. El a debutat pe site-urile de specialitate inca de la varsta de patru ani. De curand, cartea lui s-a bucurat de elogii la Paris si New York pe cateva site-uri.
Si ca inedita lansare sa fie si mai neobisnuita, autorul a lipsit de la prezentarea propriei carti pentru ca a facut varsat de vant, dar a fost disponibil curiosilor si posibililor lui cititori la telefon. "Alo, buna ziua, ideea cartii a fost a tatalui meu, insa tot ce e scris acolo imi apartine. Eu ma mandresc cu cartea pentru ca sunt cel mai precoce autor din lume", spune Dragos. La reprosul ca nu si-a verificat prin citire opera deja tiparita, el s-a scuzat ca abia acum invata sa citeasca. "Important este sa gandesti, sa ai multa imaginatie, scrisul si cititul sunt mai putin importante", precizeaza copilul la telefon.
Cu multa imaginatie, Dragos inventeaza cuvinte pentru a iesi din situatiile neplacute. Intrebat de tatal sau ce face cu ciorapul in mana, pe cand era de o schioapa, baietelul a raspuns ca ce are el in mana nu e ciorap, ci "sosetofon". In revista electronica franceza "Omnigraphies", Dragos a debutat la varsta de 4 ani cu o povestire.
Acum, la aparitia cartii sale, comentatorul-critic Marina Nicolaev a scris: "Toata ziua m-am gandit la povestea lui Dragos...e genial...nu mi-a iesit din cap si am destule". Dragos isi indeamna cititorii sa nu pregete la a visa. "Eu nu exist in realitate, ci doar in vis", spune el, asa ca ne indeamna pe noi, cei mari, sa nu ne trezim, pentru ca, altfel, el va disparea. Modest, dupa lansarea cartii i-a marturisit tatalui sau ca acum nu se simte buricul pamantului si ca e acelasi copil generos si modest. Un copil autor al unei carti de Cartea Recordurilor.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: macedos.com.pt
Cum sa ai o casa... muzicala... Inghetata - regina dulciurilor verii...