- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste produsele care ar trebui excluse din alimentatia bebelusilor.
1. Crenvurstii
Specialistii de la Universitatea din Michigan avertizeaza asupra pericolului existentei nitritilor in aceste produse. Daca aveti de unde cumpara crenvursti fara nitriti sau nitrati, dupa ce-i fierteti trebuie sa-i taiati ca pe taitei, de-a lungul crenvurstiului si nu de-a latul sau.
Cand introduceti mancare solida in alimentatia bebelusilor, trebuie sa o maruntiti bine
Bucatile de branza, carne, fructe etc. pot deveni o reala problema. Pentru a evita pericolul inecarii si sufocarii ar trebui sa stiti ca o bucata de carne nu trebuie sa depaseasca marimea amprentei de la deget, la fel si branza sau cascavalul (pe care le mai puteti da pe razatoare). In ceea ce priveste merele, acestea ar trebui coapte sau maruntite, iar perele sa fie foarte moi.
Nu introduceti in alimentatia bebelusilor struguri intregi
Bobul de strugure este suficient de mare pentru a sufoca bebelusul. Ca sa fiti siguri ca eliminati acest risc, feliati boabele de strugure (nu este suficient doar sa le taiati in doua). Sau, ca sa fiti si mai catolici decat papa, transformati-le in piure.
In alimentatia bebelusilor n-au ce cauta bomboanele sau acadelele
Lasand la o parte pericolul pe care dulciurile il prezinta asupra sanatatii bebelusului (zaharul contribuie din plin la aparitia cariilor, dar si a unor boli precum diabetul si obezitatea), bomboanele prezinta un risc crescut de sufocare. Specialistii recomanda sa gasiti o alternativa sanatoasa pentru gustare si anume galbenus de ou.
Legumele din alimentatia bebelusilor ar trebui gatite
Legumele crude pot fi prea dure pentru gingiile bebelusilor. Pana cand cel mic va fi suficient de puternic ca sa mestece, sunt recomandate legumele fierte: mazare, fasole verde, morcov etc.
La ce trebuie sa fiti atenti cand introduceti diversificarea in alimentatia bebelusilor
Sistemul imunitar al bebelusilor este intr-o continua transformare pana la varsta de 3 ani, tocmai de aceea exista pericolul dezvoltarii unor alergii, chiar si la alimentele comune: laptele de vaca, ouale, graul, alunele, soia etc. Specialistii in nutritie spun ca alimentele cu risc potential ar trebui evitate pana la varsta de 4-6 luni. Porumbul si orezul sunt produse hipoalergenice si se recomanda ca alimentatia diversificata sa fie inceputa cu ele dupa varsta de 4-6 luni.
Botulismul este de asemenea o problema. Este recomandat sa evitati introducerea mierii in alimentatia bebelusului mai devreme de 6 luni. In acest fel eliminati pericolul infestarii cu bacteria C.botulinium.
Sucurile de fructe trebuie diluate cu apa si nu trebuie introduse in alimentatia bebelusilor mai devreme de 6 luni. Iar pana la varsta de un an trebuie sa evitati untul, sarea, zaharul, sosurile.
Citeste si Sfatul Parintilor!
FOTO: hepta.ro
Vrei un loc de munca? Iata cuvintele pe care trebuie sa le scoti din CV!... Ochelarii de soare Versace, intr-un ambalaj...