Vopsirea sau colantarea sunt cele două opțiuni pe care le ai pentru personalizarea sau recondiționarea unui vehicul. Ambele produc același efect vizual și fiecare are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje. Îți prezentăm câteva dintre ele, pentru a putea decide care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. La final, vei putea alege între varianta tradițională de vopsire parțială ori totală sau un autocolant auto aplicabil pe suprafețe complexe.
Argumente pentru vopsire
Principalul avantaj al vopsirii este durabilitatea. Elementele vopsite în condiții bune, cu produse de calitate, vor rezista cel puțin 5-6 ani. Din punct de vedere al rezistenței în timp și al aspectului vizual, o mașină proaspăt vopsită câștigă detașat. Tehnologia preparării vopselurilor după codurile de culoare ale producătorilor de mașini te ajută să găsești exact nuanța de care ai nevoie. În plus, soluțiile de tratament și detailing care se aplică peste straturile de vopsea prelungesc durata de viață a acesteia. De asemenea, vopseaua îți permite operarea intervențiilor de tip polish pentru remedierea micilor defecțiuni.
Argumente contra vopsirii
În funcție de numărul de elemente pe care trebuie să le vopsești, vei identifica o serie de inconveniente. În primul rând, vopsitul auto necesită un buget mai mare, justificat de condițiile pe care le impune o lucrare de calitate. Pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător, trebuie aplicate mai multe straturi de vopsea în ateliere echipate corespunzător, care oferă un mediu lipsit de praf sau impurități și o temperatură ridicată, necesară tratamentului termic final. Toate aceste condiții înseamnă o durată mai lungă de timp de la dezechiparea elementelor până la uscarea ultimului strat de vopsea. Un alt dezavantaj îl reprezintă rezistența la condițiile de drum: pietricelele de pe carosabil, sarea și soluțiile antiderapante extrem de corozive, zgârieturile din trafic și din parcare sunt doar câteva elemente ce afectează vopseaua mașinii.
Avantajele colantării
Colantarea auto este o alternativă la procesul de vopsire, potrivită pentru mai multe tipuri de lucrări. Personalizarea mașinii, ca strategie de marketing sau pur și simplu din dorința de a o evidenția, se poate obține cu ușurință prin aplicarea unei folii protectoare. În primul rând, autocolantul auto are un aspect vizual de calitate, dar și o gamă de materiale și texturi pe care vopseaua nu le poate oferi. Totodată, colantarea mașinii este o măsură ce duce la conservarea vopselei și a caroseriei pe care este aplicată. Costurile pentru acest tip de personalizare a mașinii sunt mult mai mici decât în cazul vopsirii, condițiile necesare aplicării sunt minime, iar durata lucrării este mult mai scurtă față de alternativă. În cazul colantării poți fi mult mai creativ cu modelele și culorile alese, mult mai ușor de controlat prin intermediul programelor de personalizare.
Dezavantaje ale colantării
Principalul dezavantaj al colantării este durata de viață mai scurtă. Întrucât autocolantul este foarte subțire și se pliază perfect pe suprafața aplicată, aceasta trebuie pregătită corespunzător. Orice impuritate sau punct de rugină trebuie îndepărtate pentru a obține o suprafață netedă. Un alt minus ar putea fi urmele de adeziv care rămân atunci când dorești să renunți la autocolant sau să îl înlocuiești.
Indiferent ce variantă alegi, criteriul de bază trebuie să fie calitatea lucrării. Acesta este motivul pentru care nu am trecut la capitolul dezavantaje erorile de montaj. Este important să alegi atât produse de calitate, cât și o manoperă profesionistă, operată de specialiști în condiții optime. Încercarea de a face rabat de la calitate pentru un cost mai mic poate duce la un rezultat dezastruos din punct de vedere estetic. De asemenea, bugetul nu mai este un factor care înclină balanța în favoarea uneia dintre cele două soluții. Există variante de colantare care rivalizează cu tradiționala vopsire, atât din punct de vedere al rezistenței, cât și al costurilor.
sursa foto: https://pixabay.com/photos/lackierer-car-painters-paint-spray-3035480/
Calendar ortodox 24 septembrie. Cinstirea primei femei martir... RAPORT: 84% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de siguranţa online a copiilor, dar nu îşi fac timp să vorbească despre asta...