Antena Căutare

Cât se fierbe compotul de cireşe. Reţeta şi paşii de preparare

Compotul de cireșe este una dintre cele mai rapide și pline de farmec modalități de a conserva gustul verii în borcane. Spre deosebire de dulceață, compotul păstrează prospețimea fructelor și le transformă într-un desert răcoritor sau într-un ingredient versatil pentru prăjituri, înghețată.

Compotul de cireșe se poate consuma imediat sau se poate conserva pentru iarnă | Shutterstock

Secretul gustului echilibrat și al păstrării texturii constă, în mare parte, în timpul de fierbere și în modul în care tratezi fructele în primele minute de preparare.

Un compot reușit trebuie să aibă cireșe întregi, dar ușor opărite, și un sirop clar, dulce-acrișor, care să nu acopere aroma naturală a fructului. Dacă fierberea e prea scurtă, fructele nu se sterilizează corect; dacă e prea lungă, devin moi și își pierd farmecul. Tocmai de aceea, este esențial să ții cont de consistența cireșelor alese, dar și de metoda în care adaugi zahărul și apa – toate aceste detalii influențează timpul ideal de fierbere.

Pașii trebuie urmați într-un ritm bine temperat: de la alegerea fructelor și pregătirea siropului până la momentul în care compotul ajunge în borcane sterilizate. Când toate sunt făcute cu răbdare și atenție, rezultatul este un compot savuros, cu o culoare apetisantă și un gust autentic, care îți amintește, chiar și iarna, de mirosul livezii în plină vară.

CITEȘTE ȘI: Cu ce scoți sâmburii de cireșe. Metoda rapidă care să te ajute în bucătărie

Articolul continuă după reclamă

Cum se face compotul de cireşe

Compotul de cireșe preparat în oală este una dintre cele mai simple și rapide metode de conservare a fructelor, dar reușita lui depinde de câteva detalii care influențează gustul, textura și durata de păstrare. În primul rând, alege cireșe coapte, dar ferme, de preferat de același soi și dimensiune, pentru ca fierberea să fie uniformă. Spală-le bine și îndepărtează doar codițele – sâmburii se lasă, pentru că păstrează mai bine aroma și consistența în timp.

Un truc important este pregătirea siropului separat, din apă și zahăr, pe care îl lași să fiarbă 3–4 minute până ce devine limpede. În funcție de cât de dulci sunt cireșele, se pun între 200 și 300 g zahăr la 1 litru de apă, iar pentru o culoare stabilă și un gust ușor acrișor, poți adăuga o lingură de zeamă de lămâie. Când siropul clocotește, se adaugă cireșele și se mai fierb la foc mic încă 5–6 minute, doar cât să se opărească ușor, fără să se zdrobească.

Pentru conservare corectă, compotul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, se închid imediat cu capace ermetice și se întorc cu gura în jos pentru câteva minute, apoi se lasă să se răcească lent, acoperite cu o pătură. Nu este necesară fierberea suplimentară a borcanelor dacă au fost sterilizate bine și compotul a fost pus fierbinte. Depozitarea se face într-un loc întunecos și răcoros, iar compotul își păstrează aroma și culoarea chiar și 8–10 luni.

CITEȘTE ȘI: Compot de cireșe: Rețeta fără zahăr și fără conservanți

Cât se fierbe compotul de cireşe

Compotul de cireșe se fierbe între 5 și 10 minute, în funcție de textura dorită și de metoda aleasă.

Dacă vrei ca fructele să rămână întregi și ferme, este suficient să le lași în siropul clocotit doar 5–6 minute, atât cât să se opărească ușor și să-și păstreze forma. În acest caz, siropul trebuie preparat separat (apă + zahăr + eventual zeamă de lămâie), iar cireșele se adaugă la final, pentru un tratament termic scurt.

Dacă preferi un compot mai concentrat, cu fructe mai moi și un gust mai intens, poți fierbe totul împreună 8–10 minute, dar nu mai mult, ca să nu se sfărâme fructele și să nu devină zaharisit.

Este esențial ca fierberea să fie la foc mic, fără clocote puternice, pentru a păstra culoarea și integritatea fructelor. După ce compotul este gata, se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se închide ermetic.

CITEȘTE ȘI: Prăjitura Fantezie cu vișine din compot. O încântare, pentru o zi de sărbătoare!

Reţetă de compot de cireşe

Ingrediente

  • 1 kg cireșe proaspete, bine coapte și tari
  • 200–250 g zahăr (în funcție de cât de dulci sunt cireșele)
  • 1 l apă plată
  • 1 lingură zeamă de lămâie (opțional, pentru stabilizarea culorii)

Mod de preparare

Cireșele se spală bine, se curăță de codițe și se lasă cu sâmburi (pentru un gust mai intens). Se aleg doar fructe întregi, fără pete sau urme de lovituri. Într-o oală mare, apa se pune la fiert împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat complet și siropul începe să clocotească, se adaugă cireșele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 5–6 minute, suficient cât fructele să se opărească ușor, dar să își păstreze forma.

Se ia oala de pe foc, iar compotul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate în prealabil, având grijă ca fructele să fie bine distribuite. Borcanele se închid ermetic, se așază cu capacul în jos pentru 5 minute, apoi se întorc în poziție normală și se acoperă cu o pătură groasă până se răcesc complet. Se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Compotul de cireșe astfel preparat își păstrează culoarea frumoasă, gustul proaspăt și se poate consuma ca atare sau în diverse deserturi.

Rețete cu zucchini răzuit. De la feluri principale la aperitive și deserturi... Cât timp se fierbe dulceața de vișine. Reţeta şi paşii simpli de preparare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x