Dar ce este acest foie gras (se citeste "foa gra")? Pe scurt, reprezinta un preparat fin facut din ficatul de rata sau de gasca, insa doar de la rate sau de la gaste care au fost hranite excesiv in ultima perioada a vietii, special pentru a se obtine un ficat de mari dimensiuni.
Discutiile sunt insa mai complicate, fiindca aparatorii drepturilor animalelor reclama faptul ca procesul de ingrasare al ratelor sau gastelor pentru obtinerea de foie gras este chinuitor pentru animale, facandu-se fortat. Pasarilor li se da foarte mult porumb si porumb pisat amestecat cu grasime, iar astfel ficatul lor devine unul gras.
Insa pentru pasionatii de gastronomie, foie gras-ul este o delicatesa. Mai scumpa, insa una care-si merita banii. Foie gras-ul este fin, delicat, cremos si se serveste cel mai bine pe paine prajita, alaturi de un pahar de vin rosu.
In restaurante, ca gustare, foie-gras-ul este facut sub forma de pateu si servit sub forma de felii. Deobicei, exista mixturi de pateu de gasca si de rata in acelasi foie gras, iar proportia de ficat de gasca trebuie sa fie mai mare.
Franta este cel mai mare producator de foie gras din lume, detinand 80% din piata mondiala, fiind urmata de Ungaria, Bulgaria, SUA si Canada.
Citeste si Ce este.....porridge-ul?
Trei retete traditionale cu ulei din prima presare... Ce este ... cordon bleu?...