Tradiționalul mic se regăsește printre preferințele culinare ale românilor, fiind nelipsit de la o petrecere sau de la un grătar. Specialiștii avertizează însă că acest aliment este o bombă calorică.
În cazul în care mâncăm mici este indicat să avem grijă cu ce îi asociem. ”Sunt destul de multe calorii, micii sunt adevărate bombe calorice. Nu este recomandat să-i mâncăm foarte des şi nu mulţi, şi combinaţi, dacă s-ar putea, nu cu pâine şi nici cu cartofi, combinaţi cu salată”, explică Mirela Bogdan, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, potrivit adevărul.ro.
100 de grame de mici au în jur de 340-350 de calorii, iar un mic din porţiile obişnuite are în jur de 80 de grame şi aproximativ 280 de calorii. Un număr aproximativ de calorii regăsim, spre exemplu, la caşcaval, 250-400 de calorii la 100 de grame, sau la produsele traditionale din carne de porc, toba, caltaboşul şi cârnaţii, câte 350 de calorii la 100 de grame.
Dacă optăm pentru o porţie de mici, e bine să-i alegem pe cei făcuţi pe grătar, nu prăjiţi în ulei. Micii nu sunt recomandaţi celor care au probleme biliare şi care nu tolerează preparatele cu carne tocată.
Știi cele trei reguli de aur ale alimentelor congelate? Lista produselor care trebuie ferite de temperaturile de îngheț... Medicii avertizează: E un aliment pe care toți îl cred sănătos, dar care ne poate îmbolnăvi!...