Pentru că suntem în plin sezon al murării verzei, iar rețetele de varză murată diferă de la o gospodină la alta, este bine să ascultăm de sfatul celor care au experiență în așa ceva, adică sfatul bunicuțelor care an de an își umplu beciurile cu murături, dar mai ales nelipsita varză murată.
Înainte de a pune varza la butoi, trebui să ne asigurăm că am ales corect varza.
Varza trebuie aleasă din cea mare, românească, cu frunză subțire și cotoare și nervuri nu foarte groase. Este varza ideală pentru a face mai târziu sarmale.
Varza se cumpără proaspătă, tăiată din grădini în ziua respectivă, sau cu o zi înainte. Se lasă întinsă 2-3 zile, pe mese, pe balcon sau prin cămară, unde poate fiecare pentru a se mai veșteji, a se mai strânge foile. Astfel suntem siguri că varza va rezista murată până în primăvară-vară.
După ce ne-am asigurat că varza s-a mai strâns și nu mai este afânată ca în prima zi, pregătim ingredientele pentru murat.
Ingrediente pentru a pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni:
- varză albă românească
- sare de murături, neiodată
- hrean
- gutui
- porumb
- apă
- flori de mărar cu lujer, uscate( opțional)
Mod de preparare pentru a pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni
Varza se curăță de primele foi, iar cu un cuțit cu vârf ascuțit se decupează cotorul
În interior, unde a fost cotorul se pune sare. Dacă nu se dorește a se decupa cotorul, pentru că este gustos și acesta după ce se murează varza și mulți adoră să îl mănânce, se va cresta în formă de cruce, mai adânc, să poată intra saramura în interiorul verzei.
Citește și: Cum se pune corect varza pentru murat. Trucuri pentru o saramură perfectă
Se așază la baza butoiului 2-3 porumbi, 2-3 gutui, rondele de hrean, flori uscate de mărar( opțional, doar dacă agreem aroma mărarului) .
Apoi se așază varza în butoi și se îndeasă pentru a încăpea mai multă.
Se pune apă și se calculează câți litri de apă s-au pus, apoi se adaugă o lingură de sare la litrul de apă. Sarea se dizolvă în apă apoi se adaugă.
Se acoperă butoiul cu o pătură, iar după o săptămână, cu ajutorul unui furtun se suflă în apă, pentru a vântura sarea și a omogeniza gustul sărat al apei.
După alte câteva zile se mai vântură apa, apoi se mai adaugă o gutuie deasupra, se pune un capac peste varză care să o preseze și o piatră și se înfiletează capacul butoiului.
Zeama de varză va ieși limpede și tare gustoasă, datorită gutuilor și porumbilor.
Pentru mai multe detalii, dar și pentru a savura momente hazlii din timpul interviului, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinat Neatza cu Răzvan și Dani: