Antena Căutare

Dilema culinara: ciorba sau bors?

Fie ca este preparata din carne sau legume, acrita cu bors, cu rosii sau cu corcoduse, sau pur si simplu "dulce", ciorba este nelipsita de pe mesele romanilor. Insa multi spun ciorbei "bors". Pana la urma, care e diferenta dintre cele doua?

Istoricii artei culinare sunt de parere ca supele sunt tot atat de vechi ca si istoria gatitului. Actul combinarii de ingrediente variate intr-o oala mare pentru a crea o mancare nutritiva, usor de digerat, simplu de facut si servit era inevitabil. Aceasta a devenit alegerea perfecta atat pentru culturile sedentare, cat si pentru nomazi, pentru bogati si saraci, pentru oameni sanatosi sau suferinzi. Supa, precum si ostropelul, tocanita, terciul, terciul de ovaz etc., cuprind ingredientele si gusturile locale.

ISTORIC

Supa din Noua Anglie, gazpacho spaniol, borsul rusesc, minestrone italian, supa de ceapa frantuzeasca, won tonul chinezesc sunt toate variatiuni pe aceeasi tema. Odinioara, supele, pentru ca erau usor digerabile, erau prescrise pentru bolnavii aflati in convalescenta. Astazi, restaurantele moderne isi bazeaza meniul pe supe. In secolul al XVIII-lea, la Paris, in vechile "restoratifs" (de unde vine si numele de restaurant) au fost servite primele supe in localuri publice. Bucataria franceza este cea care a "descoperit" majoritatea supelor pe care le cunoastem azi.

Etimologia cuvantului supa vine de la un verb latin postclasic, neinregistrat, "supare soak", care a fost preluat din vechiul cuvant germanic "sup", ceea ce in engleza a devenit "sup" si "supper". Din acest cuvant a derivat substantivul "suppa", care s-a transformat in frantuzescul "soup". Cuvantul modern al supei deriva din frantuzescul "sope" si "soupe". Aceasta este o fiertura din legume care poate contine si carne, la care se mai pot adauga, dupa gust, paste, galuste sau orez.

Delicioase sunt supele-crema, care se obtin prin pasarea legumelor de tot felul, precum morcovi, telina, ceapa, cartofi, conopida etc. La aceste supe este necesar sa se aleaga, in functie de reteta, grasimea potrivita, cum ar fi uleiul sau zeama de carne.

Oare sunt mari deosebirile dintre ciorba si bors? Borsul se prepara din tarate, malai, paine neagra si drojdie de bere. In Moldova acest ingredient se adauga la fierturile de legume cu sau fara carne, iar ce rezulta poarta denumirea generica de... bors. Tot aici se pregateste deliciosul bors de potroace, care se poate acri atat cu bors, cat si cu zeama de varza. Ciorbele (in prepararea carora oltenii sunt celebri) seamana cu borsul, dar se pot acri cu corcoduse, otet sau chiar cu rosii.

2010/06/23//66783-ciorba.jpg

Retetele pe care vi le oferim mai jos va propunem sa le preparati in bucataria dumneavoastra si sa le mancati alaturi de cei dragi.

Ciorba de dovlecei

Ingrediente: 3 dovlecei de marime potrivita, ceapa, pastarnac, morcov, rosii, bors, marar.
Preparare: Dovleceii se spala, se curata si se toaca cubulete. Zarzavatul se spala, se curata si se toaca fin. Se toarna doua-trei linguri de ulei intr-o oala si se pun la calit ceapa si legumele pentru ciorba, se potriveste de sare si piper, apoi se adauga apa. Se lasa sa fiarba, iar cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga dovleceii. Separat se fierbe borsul. Cand legumele sunt fierte se pun rosiile date prin razatoare, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se adauga fidea sau orez, se lasa sa fiarba si se toarna borsul. Cand sunt fierte se da oala la o parte de pe foc si se presara pe deasupra marar tocat fin.

Ciorba radauteana

Ingrediente: pulpe de pui, morcov, pastarnac, telina, ardei capia, ceapa, usturoi, patrunjel tocat, galbenus de ou, smantana, sare si piper dupa gust.
Preparare: Se curata usturoiul. Patrunjelul verde se spala si se toaca fin. Pulpele de pui se curata, se spala si se pun in oala cu apa. Se spumeaza, apoi se adauga ceapa, pastarnacul, telina, ardeiul capia intregi si se lasa la fiert timp de 45 de minute. Dupa ce s-au fiert, se scot intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Oala cu supa se da deoparte. Separat se taie cubulete morcovul, ardeiul capia se descojeste si se taie si el cubulete, iar restul de zarzavat se mixeaza cu blenderul pana devine un piure.

Carnea se curata de pe oase, se taie cubulete si se pune in zeama in care a fiert. Galbenusul de ou se pune intr-un bol si se freaca cu o lingura de lemn, se toarna smantana, se amesteca bine, apoi se adauga usturoiul, dat prin razatoare, amestecand continuu. Se toarna in supa piureul de legume, amestecul de ou cu smantana si usturoi si se amesteca bine. Se potriveste de sare si piper. Se serveste cu otet si patrunjel tocat fin.

Ciorba de fasole in paine cu afumatura

Ingrediente: fasole boabe, costita afumata, ceapa, ardei, telina, pastarnac, rosii proaspete, bulion, sare, marar, tarhon.
Preparare: Se spala fasolea si se pune la oparit. Se schimba apa, se pune din nou la fiert in apa oparita impreuna cu costita. Cand este pe jumatate fiarta se adauga zarzavatul spalat si tocat. Cand toate ingredientele sunt fierte se adauga rosiile proaspete, bulionul si se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adauga sarea si tarhonul. Painea se taie putin, i se scoate miezul, se toarna ciorba peste care se presara marar tocat fin.

Ciorba de vitel

Ingrediente: un kg de carne de vitel, 1 l de apa, o ceapa, un morcov, un pastarnac, patrunjel, sare, piper, tarhon, bors.
Preparare: Se curata si se spala carnea in apa rece, apoi se taie cubulete. Se pune la fiert intr-un litru de apa, se spumuieste bine, apoi se adauga zarzavatul taiat fin si sarea. Borsul de fierbe separat. Cand carnea este moale se adauga borsul, se potriveste de sare si piper, se adauga verdeata si se mai lasa sa dea un clocot.

sursa: Jurnalul National

Reteta de cartofi aurii si gustosi la cuptor... Ce este ... risotto?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x