Smochinele aduc o mulțime de beneficii asupra organismului. Acestea ajută la îmbunătățiți tranzitul intestinal, dar și la prevenirea constipației. Cei care nu pot consuma fructele în formă crudă pot face dulceață.
Dulceața de smochine coapte este o adevărată delicatesă, care combină gustul intens al fructelor cu aroma sucului de lămâie și cimbrului. Smochinele, cu textura lor delicată, sunt un dar al naturii, iar transformarea lor în dulceață este o modalitate excelentă de a păstra savoarea lor unică.
Citește și: Dulceață de gutui cubulețe - rețetă ca la bunica acasă. Ce ingredient nu trebuie să lipsească din ea
Rețeta pentru acest desert este una foarte simplă pe care orice gospodină o poate face acasă. De asemenea, pentru a ne bucura pe deplin de savoarea și aroma acestui produs, este esențial să urmăm câțiva pași importanți în procesul de selecție și preparare.
Rețetă dulceață de smochine coapte
În rândurile de mai jos puteți găsi ingredientele necesare pentru dulceața de smochine coapte și modul de preparare. Mai mult, sunt și câteva sfaturi despre cum să păstrăm savoarea și aroma fructelor.
Ingrediente rețetă dulceață de smochine coapte
• 2,5 kg smochine proaspete, curățate și tăiate în sferturi,
• 700 g zahăr,
• 60 ml suc proaspăt de lămâie,
• 1 lingură oțet balsamic,
• câteva crenguțe de cimbru.
Ingredientul secret al rețetei se dulceață cu smochine coapte este cimbru. Foarte puține gospodine pun această plantă în desertul lor.
Mod de preparare rețetă dulceață de smochine coapte
Pentru început trebuie să acordăm o mare atenție alegerea smochinelor. Fructele trebuie să fie coapte, dar nu stricate. Smochina trebuie să fie moale la atingere.
Înainte de a prepara dulceața, spălăm bine smochinele sub apă rece pentru a îndepărta impuritățile. Apoi, îndepărtăm cotoarele și le tăiem în patru bucăți. Dacă dorim o dulceață mai fină, putem să le tocăm mărunt.
Punem într-un vas cu bază groasă zahărul, sucul de lămâie și oțetul balsamic. Se amestecă și se bagă la frigider pentru minim două ore. Apoi, smochinele se pun la foc mic alături de crenguțele de cimbru, se amestecă pe orizontal timp de 20 de minute. După ce a fructele au fiert pe aragaz se pun la cuptor, la 160°C.
Dulceața trebuie lăsată în cuptor până când devine groasă. Ultimul pas se rezumă la a pune desertul fierbinte în borcane sterilizate. Acestea se sigilează și se întorc cu capacul în jos. După ce s-au răcit, borcanele pot fi depozitate într-un spațiu răcoros și întunecat, conform click.ro.
Este recomandat să o consumăm în termen de un an de la preparare, însă dulceața se poate păstra bine și mai mult, cu condiția să fie îmbuteliată corect. După deschiderea unui borcan, acesta trebuie păstrat la frigider și mâncat în termen de câteva săptămâni.
Citește și: Cum să faci dulceață de pepene roșu sau galben. Este ușor de realizat și nu ai nevoie de multe ingrediente
Dulceața de smochine coapte poate fi consumată în diverse moduri. Este delicioasă pe o felie de pâine prăjită, ca umplutură pentru prăjituri sau poate fi mâncată alături de brânzeturi pentru un gust inedit. Aroma fructelor intense poate impresiona orice invitat la masă.