Printre resorturile all inclusive din Europa a câștigat popularitate o măsură care să stopeze risipa alimentară. Astfel, își forțează clienții să fie mult mai atenția la cât își pun în farfurie.
Farfuriile cu vârf la all inclusive i-ar putea costa suplimentar pe pofticioși. Ce măsură antirisipă au luat localurile din Europa
Românii sunt printre cei care preferă vacanțele all inclusive. Grija programării fiecărei ieșiri, a meselor sau a activităților le îngreunează zilele de concediu, astfel că aleg să meargă la all inclusive, unde se pot relaxa total.
Citește și: Cât timp rezistă carnea gătită sau mezelurile la frigider sau în congelator, în funcție de tipul acestora
Un alt motiv pentru care oamenii preferă all inclusive sunt prețurile avantajoase pentru beneficiile și facilitățile pe care le primesc. Aici intră și mâncarea sau băutura.
Mulți abuzează de această regulă, mai ales la mâncare, punându-și în farfurie mai mult decât pot mânca. Acest lucru obligă personalul hotelurilor sau localurilor să arunce foarte multă mâncare. Bineînțele, asta în cazul în care nu fac parte dintr-un proiect care să prevină risipa alimentară.
Recent tot mai multe astfel de locuri all inclusive au adoptat o nouă metodă pentru a facilita antirisipa. Potrivit unei surse, clienții care nu consumă tot ce și-au pus în farfurie vor fi amendați. Prin această măsură se dorește reponsabilizarea clienților.
Citește și: Gabriela Cristea nu face risipă alimentară! La ce folosește lămâile și portocalele după ce le rade coaja
Un exemplu este și Mark Graham, proprietarul pub-ului The Star Inn Vogue, din Marea Britanie. Acesta a introdus o taxă de 2,40 de lire pentru cei care nu-și termină mâncarea luată de la bufet.
Suma nu este una mare, deoarece bărbatul dorește să-și educe clienții, nu să îi pedepsească. La The Star Inn Vogue, clienții mănâncă în regim all you can eat. Cu toate acestea, multă mâncare ajungea la coșul de gunoi.
Acest lucru l-a împins să ia măsuri: „Orice bucătar din lume ar fi deranjat sau s-ar simți chiar jignit de toată această risipă.
Iar asta se întâmplă doar în cazul bufetului cu carne, pentru celelalte feluri a la carte, dacă un client nu poate termina ce are în farfurie, există clasica doggy bag.
În cazul bufetului, un client alege cantitatea de mâncare pe care o dorește, motiv pentru care trebuie să se comporte cu respect, cum ar face acasă la bunica lui, unde nici nu i-ar trece prin cap să lase ceva în farfurie.”
Măsura, deși este nouă în Europa, tot mai multe țări o adoptă, iar în China este deja un lucru implementat de ani de zile.
Președintele Xi Jinping a inițiat campania Farfuria curată” în 2020, tocmai pentru a scădea risipa de mâncare. Măsura luată de președintele chinez este văzută ca o necesitate politică, resursele fiind extrem de limitate.
Un restaurant chinezesc din Germania a introdus o taxă de 2 euro pentru cei care lasă mai mult de 100 de grame în farfurie.
Mentalitatea colectivă începe să se schimbe la nivel global, iar măsurile autorităților de a promova consumul responsabil sunt luate în serios. Risipa alimentară afectează la nivel global populația și este nevoie de astfel de măsuri.
Un aliment banal devine lux pentru români chiar înainte de Crăciun. E pe listele vârstnicilor, dar puțini și-l vor mai p... Rețeta pentru o salată de dovlecei copți de excepție. Ce ingrediente minune nu trebuie să lipsească...