Antena Căutare

Nu o să le mai cumperi niciodată! Cât de periculoase sunt roşiile ţuguiate

Le găseşti peste tot: în magazine, în pieţe, în supermarketuri, dar ştii ce cumperi? Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra roşiilor ţuguiate. Motivul? Conţin foarte multe chimicale

Le găseşti peste tot: în magazine, în pieţe, în supermarketuri, dar ştii ce cumperi? Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra roşiilor ţuguiate. Motivul? Conţin foarte multe chimicale

Specialiştii afirmă că, în extra sezon, roşiile cu ţugui, preferate de cei mai mulţi români, sunt de fapt tratate chimic cu stimulenţi de creştere.

Semnalul de alarmă a fost tras de un inginer agronom, potrivit căruia mucronul, adică moţul pronunţat, este chiar o consecinţă a stimulenţilor - de fecundare, de polenizare şi de măturare a fructelor - folosiţi de producători.

„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dată de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanşată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos”, a explicat inginerul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, pentru AgroIntel.ro.

La rândul lui, medicul Constanin Ionescu Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist, soiul de roşii cu moţ a fost izolat treptat. „Sunt roşii modificate, cresc şi prin serele noastre, dar nu sunt neapărat rele. Cu siguranţă însă nu le egalează pe cele obişnuite, româneşti. În sere sunt condiţii oarecum artificale, motiv pentru care conţinutul lor în principii nutritive nu este egal cu cel al celor care sunt crescuţi în grădină. Acum ceea ce contează este cât de ieftin este produsul, cu cât e mai ieftin cu atât poate fi mai periculos”, a explicat profesorul.

„Tot ceea ce înseamnă roşie timpurie în România este clar că este ajutată cu diferite substanţe chimice. Ce este important este câtă cantitate de substanţe chimice există per produs. Iar aici putem să ne punem semne de întrebare nu neapărat referitor la roşiile acestea, ci şi la alte produse pe care le găsim pe piaţă”, atrage atenţia Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Acesta afirmă că produsele sănătoase pot fi depistate uşor.

AŞA pot fi recunoscute roşiile nesănătoase:

Totuşi, cei care preferă să cumpere roşii cu moţ în această perioadă şi-ar putea da seama dacă acestea au fost forţate artificial să crească. Aşa susţine inginerul Costel Vânătoru. Mucronul foarte pronunţat este un prim indiciu, arată el.

„Asta ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secţiune şi vedem că nu are seminţe, iar în lojele seminale găsim un ţesut gelatinos de culoare verde şi urme de seminţe neevoluate este dovadă că avem un hibrid şi că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenţi, pentru că fructul nu a avut timp să-şi formeze sămânţa şi a fost grăbit să se matureze. Atunci când secţionam fructul şi găsim în pulpa exterioară a roşiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei măturări forţate care a dus la crearea unui ţesut celulozic în pulpă lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos şi verde, puternic pronunţat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomată a fost forţată să se coacă”.

Minuni cu ciocolată, te vor cuceri îndată! Se fac imediat, cu doar câteva ingrediente!... Bună de te lingi pe degete! Gustarea aceasta îți va alinta pur și simplu simțurile!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x