A fost unul dintre cei mai mari gurmanzi și iubitori de vinuri de pe plaiurile mioritice, capabil să recunoască până și orientarea geografică a locului pe care se găsea via! Epigramist ca nimeni altul, și-a scris propriul epitaf:
"Aici doarme Păstorel, / Băiat bun și suflet fin,
Dacă treceți pe la el / Nu-l treziți, că cere vin!"
Sadoveanu, marele Sadoveanu, era mai zgârcit decât cel mai arici scoțian. Luase, de la el, bani cu împrumut. Trecuseră milenii și suma nu se mai restituia. Atunci l-a băgat în cerneală:
"De-ar fi să mori (cam ar fi cazul) / Să nu-mi laşi bani,
Să-mi laşi obrazul / Să-mi fac din el bocanci".
Ăsta era Păstorel, Păstorel Teodoreanu. Fratele lui Ionel, văzuse lumina zilei cu șase ani înainte de 1900. Avocat, scriitor, epigramist, avea penița fină. Pierdeai orice duel cu el, mai ales dacă apuca să-ți "dedice" un catren. Prin anii '30 i-au apărut primele volume, bine primite. Tudor Arghezi l-a remarcat, l-a luat la "Bilete de Papagal", într-o trupă cu Topârceanu, Beniuc, Bogza. Era un gurmand total. Iubea vinurile așa cum iubește renul lui Moș Crăciun zăpada din decemvre. Când marele Antoine de Saint-Exupery vine la București, la invitația Aeroclubului Român, e dus la Restaurantul Cina. Păstorel - prezent la eveniment - e rugat să dea o fugă, înainte, pentru a spune ce vin merge, ce antreu trebuie băgat sau scos. Avea locul său fix la Cafeneaua Capșa, locul de unde se dădea ora exactă în materie de ce e nou în literatură, actorie, politică, artă, cancan.
Arbitra orice dispută din domeniul identificării produselor obținute din struguri. Nimerea soiul, anul, mergea până la orientarea geografică a locului pe care se găsea via! Ochea și regimul pluvial al anului respectiv!!!
Zice-se că, bolnav de plămâni fiind, a ajuns la spitalul Filaret, din Dealul Viilor. A luat un creion și-a scris:
"Culmea ironiilor / Și râsul copiilor
Să pun punct bețiilor / Pe Șoseaua Viilor!"
După venirea comunismului, nu i-a iertat pe ruși. A făcut pușcărie, operele sale au fost interzise. Din păcate, una dintre ele, fundamentală, "Tratat desăpre vinuri, coniacuri si tehnica degustării acestora", rămasă numai în manuscris, s-a pierdut definitiv.
S-a stins la Dorohoi, în 1964. Epitaful, compus chiar de el, suna așa:
"Aici doarme Păstorel, / Băiat bun și suflet fin,
Dacă treceți pe la el / Nu-l treziți, că cere vin!"
Top Chef este in AVANPREMIERA, in fiecare LUNI, de la ora 10:00, in exclusivitate pe AntenaPlay.ro si LIVE, in fiecare LUNI, de la 20:30 la Antena 1 si pe AntenaPlay.ro.
Rețeta lui Vlădutz: Păstrăv fermecat... Rețeta lui Vlădutz: Pui cu sos de parmezan și mămăliguță ”cimbrată”...