Antena Căutare

Pulpă de miel la cuptor, reţeta turcească. Ce condimente speciale îi dau un gust aparte

Bucătăria turcească transformă preparatele din carne într-o adevărată desfătare pentru simțuri, iar pulpa de miel la cuptor este un exemplu perfect. Asezonată cu mirodenii orientale și gătită lent până când carnea devine fragedă, este ideală pentru mesele festive sau duminicile în familie.

Condimentele orientale fac pulpa de miel la cuptor în stil turcesc atât de delicioasă | Shutterstock

Pulpa de miel turcească se remarcă prin modul în care este marinată și gătită. Amestecul de iaurt, usturoi, boia, coriandru și zeamă de lămâie nu doar că frăgezește carnea, dar o și parfumează intens, într-un echilibru perfect între acru, picant și aromat. În multe zone din Turcia, se adaugă și condimente precum chimionul, ienibaharul sau scorțișoara, pentru o notă caldă, profundă.

Prepararea la cuptor se face lent, adesea în tavă de lut sau acoperită, astfel încât carnea să se pătrundă în profunzime, fără să se usuce. Legumele adăugate în tavă – ceapă, roșii, ardei – se contopesc cu sucurile mielului și creează un sos savuros. Servită alături de pilaf cu fistic sau bulgur cu ierburi, această rețetă turcească este o invitație la un festin cu parfum oriental.

CITEȘTE ȘI: Sosul pentru carne de miel lui Gordon Ramsay. Cum să îl prepari acasă pentru o masă de cinci stele

Cum se prepară pulpa de miel la cuptor

Articolul continuă după reclamă

Pulpa de miel la cuptor este una dintre cele mai iubite metode de preparare a mielului, datorită gustului intens, frăgezimii și aromei inconfundabile. Pentru un rezultat reușit, prepararea se bazează pe simplitate, dar și pe respectarea câtorva pași esențiali.

În primul rând, pulpa de miel se curăță bine și se tamponează cu un prosop de hârtie. Se masează apoi cu un amestec de ulei de măsline, sare, piper, usturoi pisat și ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, oregano), care pot fi adăugate direct sau introduse în crestături făcute în carne. Pentru un plus de frăgezime și savoare, se poate marina câteva ore sau peste noapte în vin, iaurt sau zeamă de lămâie cu condimente.

Se așază într-o tavă adâncă, se adaugă puțină supă, apă sau vin alb sec, se acoperă cu folie de aluminiu și se coace la 160–170°C timp de 2,5–3 ore. Spre final, folia se îndepărtează pentru ca pulpa să se rumenească frumos, iar sosul să capete consistență. Rezultatul: o carne suculentă, care se desprinde ușor de pe os și umple casa de miresme sărbătorești.

CITEȘTE ȘI: La ce temperatură se face friptura de miel la cuptor. Trucuri pentru o carne fragedă

Reţetă turcească de pulpă de miel la cuptor

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel întreagă (1,5–2 kg)
  • 4–5 căței de usturoi
  • 2 linguri iaurt gras
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • sare și piper după gust
  • 1 cană de apă sau supă clară
  • 2–3 frunze de dafin
  • 1 ceapă tăiată rondele
  • sucul de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare

Carnea se curăță și se tamponează cu șervețele. Se face o marinadă din iaurt, pastă de roșii, ulei, usturoiul zdrobit, zeama de lămâie, condimentele și sarea. Pulpa se unge generos și se lasă la marinat câteva ore, ideal peste noapte.

Se așază într-o tavă adâncă pe un pat de rondele de ceapă, se adaugă frunzele de dafin și apa sau supă, apoi se acoperă cu folie de aluminiu. Se coace lent, la 160°C, timp de aproximativ 3 ore, până când carnea devine foarte fragedă. La final, se îndepărtează folia și se lasă la rumenit încă 20–30 de minute.

Rezultatul este un preparat cu carne moale, care se topește în gură, îmbogățit cu arome calde și echilibrate, tipice bucătăriei turcești. Se poate servi cu pilaf, legume coapte sau lipie caldă.

CITEȘTE ȘI: 15 sfaturi pentru a obține cele mai bune preparate din carnea de miel. Vei avea cea mai specială masă de Paște

Condimente necesare pentru pulpa de miel

Pulpa de miel capătă savoare deosebită prin condimentele potrivite, care variază în funcție de influențele culinare. În bucătăria mediteraneană și balcanică, se folosesc frecvent rozmarinul, usturoiul, boiaua dulce, cimbrul și lămâia, pentru un gust aromat și proaspăt. În gastronomia turcească și arabă, se adaugă scorțișoară, chimion, ienibahar, coriandru și iaurt, care conferă cărnii o profunzime orientală, echilibrată de note calde.

În bucătăria franceză, combinațiile elegante includ usturoi, vin alb, rozmarin, dafin și muștar de Dijon, în timp ce în cea indiană se folosesc amestecuri bogate precum garam masala, ghimbir, cardamom și turmeric, pentru un preparat condimentat, intens. Alegerea condimentelor dictează personalitatea preparatului și poate transforma o pulpă de miel într-o experiență culinară cu totul specială.

CITEȘTE ȘI: Cât de sănătoasă este carnea de miel? Cum e mai bine să o prepari?

Cât se ţine pulpa de miel la cuptor

Timpul de coacere al pulpei de miel la cuptor depinde de greutatea acesteia, dar și de modul în care vrei să fie gătită – mai suculentă sau bine făcută. În general, pentru o pulpă între 1,5 și 2,5 kg, coacerea se face la 160–180°C, timp de aproximativ 2–3 ore.

Dacă vrei o carne fragedă, care să se desprindă ușor de pe os, este recomandat să gătești la temperatură mai mică (160°C) pentru mai mult timp, acoperind tava în prima parte cu folie de aluminiu. Spre final, se îndepărtează folia pentru a obține o crustă rumenă și apetisantă. Pulpa este gata atunci când carnea este fragedă și se poate tăia ușor cu furculița.

Untul sau maioneza. Care este mai potrivit pentru sandviciurile cu brânză la grătar?... Friptură de porc cu bere. Rețeta și pașii pentru o carne fragedă și gustoasă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
Rețeta de ruladă cu mere a lui Chef Roxana Blenche, perfectă pentru Moș Nicolae. Cum se prepară desertul inedit
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona oaspeții de Crăciun
Rețeta de cozonac - trandafir cu fructe confiate a lui chef Roxana Blenche. Dulcele cu care îți vei impresiona...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au adunat în fața casei lui Dragoș
Tânăra căutată de 11 zile în Italia, găsită la românul care o văzuse ultima dată. Sute de oameni s-au... Libertatea.ro
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție recurg
O țară europeană cunoscută pentru femeile sale frumoase se confruntă cu o penurie de bărbați. La ce soluție... Ziare.com
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților
Cum votezi în București cu noul buletin electronic fără adresă de domiciliu. Precizările autorităților Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x