Antena Căutare

Rețetă de dulceață de cireșe amare. Pașii de preparare ai unui desert delicios

Puține conserve de vară reușesc să îmbine amintirea copilăriei cu rafinamentul gustului precum o dulceață de cireșe amare, parfumată, intensă și ușor amăruie. Acest deliciu, adesea considerat o raritate, rămâne un simbol al răbdării și migalei

Dulceața de cireșe amare este una dintre cele mai sofisticate dulcețuri | Shutterstock

Cireșele amare sunt mai greu de găsit decât cele dulci, dar tocmai acest lucru le transformă în vedetele unei dulceți aparte, cu gust complex și echilibru între dulce, acrișor și amărui. Spre deosebire de alte fructe, ele nu se zdrobesc la fiert, ci rămân ferme și întregi, scăldate într-un sirop dens și limpede, cu o culoare rubinie hipnotizantă. Este o dulceață care nu se mănâncă pe fugă, ci se savurează linguriță cu linguriță, eventual alături de un pahar cu apă rece, după modelul tradițional balcanic.

Prepararea nu este dificilă, dar presupune atenție la detalii: alegerea fructelor coapte, scoaterea sâmburilor fără a strivi pulpa, macerarea în zahăr, fierberea lentă și testarea atentă a siropului. Dulceața de cireșe amare este, în esență, o artă culinară transmisă din generație în generație. Gustul final, cu note discrete de migdală (lăsate de sâmburii zdrobiți sau incluși în cantități mici), justifică fiecare oră petrecută în bucătărie. Este una dintre puținele dulcețuri care nu se demodează niciodată.

CITEȘTE ȘI: Dulceață de smochine coapte. Cum să păstrăm savoarea și aroma fructelor

Cum se face dulceața de cireșe

Articolul continuă după reclamă

Dulceața de cireșe amare este un preparat rafinat și cu o aromă distinctă, intens fructată, care păstrează perfect gustul ușor amărui al acestor fructe rare. Spre deosebire de alte dulcețuri, aceasta nu are nevoie de condimente sau adaosuri speciale pentru a impresiona – gustul natural al cireșelor amare, bine echilibrat cu zahăr, oferă suficientă profunzime și complexitate. Este o dulceață cu tradiție în multe regiuni din România și se servește adesea alături de apă rece, la ocazii speciale, sau ca umplutură pentru prăjituri.

Pentru o reușită deplină, este esențial ca cireșele amare să fie bine coapte, ferme și fără urme de lovituri sau viermi. Fructele se spală atent și se curăță de sâmburi, operațiune care poate fi făcută manual sau cu un dispozitiv special. Se păstrează sucul lăsat de cireșe la curățare, deoarece el va contribui la formarea siropului. După câteva ore de stat cu zahărul, fructele își lasă sucul, iar dulceața poate fi fiartă lent, la foc mic, fără a fi acoperită, spumând cu grijă și amestecând rar, pentru a nu zdrobi fructele.

Dulceața de cireșe amare este gata când siropul capătă consistență, iar fructele plutesc uniform în lichidul clar, ușor vâscos. Se testează clasic, punând o picătură pe o farfurie rece – dacă nu curge, dulceața este bine legată. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se închide ermetic. Păstrată la loc răcoros și ferit de lumină, dulceața de cireșe amare rezistă perfect peste iarnă, oferind un gust nobil oricărui mic dejun sau desert simplu.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci dulceață de pepene roșu sau galben. Este ușor de realizat și nu ai nevoie de multe ingrediente

Rețetă de dulceață de cireșe amare

Ingrediente

  • 1 kg cireșe amare bine coapte și ferme
  • 800 g zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie

Mod de preparare dulceață de cireșe amare

Cireșele amare se spală cu grijă, în mai multe ape reci, apoi se scurg bine și se curăță de codițe și sâmburi. Se colectează sucul pe care îl lasă fructele în timpul curățării, acesta fiind esențial pentru formarea siropului. Fructele curățate se așază într-un vas încăpător, de preferat din inox sau cupru, și se presară uniform zahărul peste ele. Se lasă la macerat între 4 și 8 ore, timp în care cireșele vor lăsa un sirop natural intens colorat.

După macerare, vasul se pune pe foc mic și se aduce la punctul de fierbere, fără capac. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață cu o spumieră fină, pentru a obține o dulceață limpede și frumoasă. Se fierbe lent timp de 40–50 de minute, fără a amesteca în mod agresiv, pentru a nu zdrobi fructele. Spre final, se adaugă sucul de lămâie, care stabilizează culoarea și previne zaharisirea.

Dulceața este gata când siropul se leagă ușor: se picură o cantitate mică pe o farfurie rece și, dacă nu curge când aceasta este înclinată, dulceața poate fi oprită din fiert. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, se închid ermetic și se așază cu capacul în jos pentru 5 minute, apoi se lasă la răcit complet. Se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Gustul ușor amărui, parfumat și delicat face din dulceața de cireșe amare un deliciu elegant, perfect pentru dimineți speciale sau deserturi fine.

CITEȘTE ȘI: Dulceață de zmeură - cea mai simplă rețetă. Cum să o prepari acasă. Trucurile celor mai iscusite gospodine

Sfaturi pentru cea mai bună dulceață de cireșe amare

Pentru a obține cea mai bună dulceață de cireșe amare, trebuie să se respecte câteva reguli simple, dar esențiale. În primul rând, se aleg doar cireșe amare bine coapte, tari și fără urme de lovituri sau înmuiere. Textura fermă ajută la păstrarea formei în timpul fierberii și oferă un contrast plăcut cu siropul dens și aromat. Sâmburii se scot cu grijă. Sucul rezultat în urma acestui proces trebuie păstrat, deoarece contribuie la intensitatea gustului și la formarea unui sirop natural, bogat în pectină.

Este important să se folosească un vas larg, cu fund dublu, ideal din inox sau cupru, pentru ca fierberea să fie uniformă și să se reducă riscul de prindere. Zahărul nu se pune direct la fiert împreună cu fructele, ci se adaugă peste ele și se lasă la macerat câteva ore. Acest pas ajută la extragerea sucului și previne întărirea fructelor în contact direct cu zahărul fierbinte. Spuma formată în timpul fierberii trebuie îndepărtată cu grijă, pentru a obține un sirop limpede și lucios. Adăugarea sucului de lămâie spre final are un dublu rol: echilibrează gustul și stabilizează culoarea rubinie a dulceații.

Nu se recomandă amestecarea frecventă cu lingura, ci doar agitarea ușoară a vasului, pentru a evita zdrobirea fructelor. Testul picăturii de sirop pe o farfurie rece ajută la determinarea momentului optim pentru oprirea focului. După ce este pusă în borcane sterilizate, dulceața trebuie închisă ermetic și răsturnată pentru câteva minute, pentru a se crea vid. Astfel, se va păstra perfect chiar și un an întreg, fără conservanți adăugați.

Plăcintă cu cireșe. Trucuri ca să-ți iasă delicioasă... (P) Aromele naturale care transformă deserturile: ce aleg cei care fug de esențe artificiale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x