Fie că sunt încorporați în aluaturi de brioșe, chiftele crocante, checuri cu ciocolată sau chiar cruste ingenioase pentru tarte și quiche-uri, zucchinii răzuiți reușesc să echilibreze perfect savoarea cu beneficiile pentru sănătate. Sunt o alegere excelentă pentru mesele familiei, mai ales când vrei să adaugi legume într-un mod discret, acceptat și de cei mai mofturoși membri ai casei.
În plus, această tehnică simplă – de a rade zucchinii pe răzătoarea mare și de a-i scurge bine de lichid – deschide calea către o mulțime de combinații delicioase, de la frittate consistente până la blaturi crocante pentru pizza sau chiar deserturi surprinzător de aromate. În cele ce urmează, vei descoperi câteva rețete în care zucchinii răzuiți devin ingredientul secret al reușitei.
CITEȘTE ȘI: Tartă cu zucchini și vinete și tartă cu roșii cherry și anșoa
Quiche cu crustă din dovlecei și umplutură de bacon și brânzeturi

Ingrediente
- Pentru crustă
- 420 g dovlecel ras (aproximativ 2 bucăți mari), stors bine de lichid
- 1 ou mare, bătut ușor
- 15 g parmezan ras
- 1 g sare fină
- 0,5 g piper negru măcinat
- Pentru umplutură
- 5 felii de bacon (aproximativ 150 g), gătite și tocate
- 75 g brânză Jarlsberg rasă
- 2 fire de ceapă verde, tocate fin
- 5 ouă mari (aproximativ 250 g)
- 15 g smântână fermentată
- 240 ml lapte cu conținut redus de grăsimi
- 1 g sare fină
- 0,5 g piper negru măcinat
- 0,5 g nucșoară măcinată
Mod de preparare
Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Se unge o tavă adâncă de tartă, cu diametrul de 23 cm, cu spray antiaderent sau ulei. Într-un bol mediu se amestecă dovlecelul bine stors cu oul bătut, parmezanul, sarea și piperul. Compoziția se transferă în tava pregătită și se presează uniform pe fundul și pe marginile formei, formând o crustă. Tava se dă la cuptor și se coace timp de aproximativ 25 de minute, până când crusta se fixează și începe să se rumenească ușor pe margini.
După ce crusta s-a copt, se distribuie uniform baconul gătit, brânza Jarlsberg și ceapa verde peste baza de dovlecel. Într-un alt bol se bat ouăle cu smântâna până se obține un amestec omogen. Se adaugă laptele, sarea, piperul și nucșoara și se amestecă ușor. Compoziția lichidă se toarnă cu grijă peste ingredientele din tavă.
Temperatura cuptorului se reduce la 180°C. Quiche-ul se coace timp de 35–45 de minute, până când umplutura se încheagă complet și începe să se rumenească ușor la suprafață. Se lasă la răcorit 10–15 minute înainte de a fi servit.
CITEȘTE ȘI: Linguini cu zucchini și parmezan, rețeta lui chef Nicolai Tand
Frittata cu dovlecei, ceapă roșie și mozzarella proaspătă

Ingrediente
- 30 ml ulei de măsline extravirgin
- 150 g ceapă roșie, tăiată subțire
- 200 g dovlecei, tocați mărunt
- 7 ouă mari bătute
- 3 g sare fină
- 1 g piper negru proaspăt măcinat
- 120 g biluțe de mozzarella proaspătă
- 20 g roșii uscate moi, tocate
- 10 g busuioc proaspăt, tăiat fin
Mod de preparare
Grătarul cuptorului se poziționează în treimea superioară, iar cuptorul se preîncălzește pe funcția grill.
Uleiul se încinge într-o tigaie mare, antiaderentă sau din fontă, care poate fi introdusă la cuptor. Se adaugă ceapa roșie și dovleceii și se sotează la foc mediu spre mare, amestecând des, timp de 3–5 minute, până când legumele se înmoaie.
Între timp, ouăle se bat bine împreună cu sarea și piperul. Amestecul se toarnă peste legumele din tigaie, distribuindu-l uniform. Cu o spatulă, se ridică marginile omletei ușor, pentru a permite oului crud din centru să se scurgă dedesubt. Preparatul se gătește la foc mediu aproximativ 2 minute, până când ouăle sunt aproape coagulate.
Mozzarella și roșiile uscate se așază deasupra compoziției. Tigaia se transferă cu grijă în cuptor, sub grill, și se lasă 1,5–2 minute, până când ouăle se rumenesc ușor. După coacere, preparatul se lasă la odihnit 3 minute.
Cu o spatulă, se desprinde frittata de marginile tigăii și apoi de la bază, până când poate fi scoasă sau alunecată pe un fund de lemn ori pe o farfurie. Se porționează în 4 felii egale și se servește caldă, decorată cu busuioc proaspăt.
CITEȘTE ȘI: Rețetă din bucătăria italiană: Tagliatelle cu zucchini și creveți
Biluțe de dovlecei copți sau la air fryer, cu trei feluri de brânză

Ingrediente
- 340 g dovlecel (1 bucată medie-mare)
- 30 g brânză provolone
- 30 g brânză fontina
- 30 g brânză Parmesan
- 30 g pesmet panko
- 15 g făină albă universală
- 1 g piper negru măcinat
- 1 g oregano uscat
- 1 ou mare, bătut
- spray de gătit (pentru coacere sau air fryer)
Mod de preparare
Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Dacă se folosește cuptorul clasic, se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt sau cu un covoraș de silicon. Dacă se folosește friteuza cu aer, se pregătește coșul cu spray de gătit.
Dovlecelul se rade pe partea mare a răzătoarei. Se pune într-un prosop curat de bumbac (nu prosop frotir) și se stoarce bine pentru a elimina excesul de apă. Pulpa stoarsă se transferă într-un bol încăpător.
Peste dovlecel se adaugă provolonele și fontina rase, apoi se presară parmezanul. Se adaugă pesmetul, făina, piperul și oregano și se amestecă bine. Ouăl bătut se toarnă deasupra și se amestecă până când compoziția este uniformă.
Din amestec se formează, cu mâinile, biluțe alungite (de circa 30 g), modelate în formă de „tots” – ovali de 2,5 x 4 cm. Ar trebui să rezulte aproximativ 28 de bucăți.
Dacă se coc la cuptor, se așază pe tava pregătită, se pulverizează ușor cu spray de gătit și se coc timp de 20 de minute, până când devin aurii și crocante la suprafață. Dacă se folosesc în air fryer, se pulverizează atât coșul friteuzei, cât și suprafața biluțelor cu spray de gătit, apoi se coc 6 minute, până când se rumenesc ușor.
După coacere, se lasă la odihnit timp de 4 minute, apoi se servesc cu sosul preferat: marinara, aioli, iaurt grecesc cu ierburi sau chiar ketchup.
CITEȘTE ȘI: Crochete de dovlecei. Rețetă de gustări simple de vară
Brioșe cu dovlecei și fulgi de ciocolată

Ingrediente
- 100 g făină albă universală
- 100 g făină integrală albă de grâu
- 3 g scorțișoară măcinată
- 3 g bicarbonat de sodiu
- 2 g sare fină
- 2 ouă mari
- 150 g zahăr
- 60 ml ulei neutru sau unt nesărat topit
- 7 ml extract de vanilie
- 240 g dovlecel ras și tocat grosier
- 90 g fulgi mici de ciocolată
Mod de preparare
Cuptorul se preîncălzește la 175°C. Se unge cu spray de gătit o tavă pentru mini brioșe cu 24 de locuri.
Într-un bol mare se cerne făina albă și cea integrală. Se adaugă scorțișoara, bicarbonatul de sodiu și sarea, apoi se amestecă bine ingredientele uscate.
Într-un alt bol se bat ouăle cu zahărul, uleiul (sau untul topit) și extractul de vanilie. Se încorporează dovlecelul ras și fulgii de ciocolată.
Compoziția lichidă se toarnă peste ingredientele uscate și se amestecă doar până când aluatul devine omogen, fără a se insista prea mult.
Se împarte aluatul în formele pregătite, umplând fiecare aproximativ trei sferturi. Se coc brioșele timp de 10 minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
După coacere, se lasă brioșele în tavă 5 minute, apoi se scot și se transferă pe un grătar pentru a se răci complet.
7 preparate pe care să nu le gătești niciodată într-un air fryer... Cât se fierbe compotul de cireşe. Reţeta şi paşii de preparare...