Pentru părinți, primul computer cumpărat copilului poate veni cu multe necunoscute și temeri, mai ales dacă nu sunt familiarizați foarte mult cu gadgeturile. Tehnologia a schimbat modul în care copiii învață, se dezvoltă și se distrează. PC-ul, tableta sau smartphone-ul stau în prezent la baza principalelor activități pentru cei mici, așa cum arată și un studiu publicat de Child Trends pentru anul 2017.
Potrivit raportului, în urmă cu doi ani, 60 la sută dintre copiii aflați cu vârste între 3 și 17 ani foloseau internetul acasă. Numai în Statele Unite ale Americii, patru din cinci copii, adică 80%, dețin un PC. Aceste date au o influență specială și asupra digitalizării educației pentru cei mici. Și asta datorită faptului că un PC nu înseamnă doar acces la jocuri, ci posibilitatea celui mic de a se adapta rapid noilor trenduri și de a fi mereu conectat cu inovațiile.
5 sfaturi de ținut cont atunci când îi iei copilului tău primul său computer:
1. Nu trebuie să cheltuiești foarte mult
Atunci când vorbim despre primul computer cumpărat celui mic, nu trebuie ca părinte să bagi mâna foarte adânc în buzunar. Cel mai indicat lucru este să te orientezi către calculatoare refurbished, nu un laptop, pe care le upgradezi, piesă cu piesă, în timp, pe măsură ce devin depășite de vremuri, dar și de abilitățile și nevoile copilului. Poți alege monitoare second hand de calitate ca să reduci din costuri, astfel oferindu-i celui mic oportunitatea de a descoperi lucruri noi fără a pune sub o presiune prea mare bugetul familiei.
2. Folosește mereu programe originale
Din dorința de a evita unele cheltuieli, mulți aleg să nu folosească programe originale, cu licență, atunci când utilizează un computer, însă acest obicei este destul de periculos, dar și ilegal. Atunci când PC-ul este destinat unui utilizator fără o experiență foarte bogată, programele licențiate au marele avantaj de a veni la pachet cu un sistem de securitate adus la zi, care primește constant noi upgrade-uri și astfel nu reprezintă un risc. În plus, descărcarea ilegală a programelor de pe internet poate atrage cu sine și virușii.
3. Învață-l să își protejeze datele personale
Internetul poate fi ca o carte deschisă în care datele utilizatorilor sunt deseori împărtășite publicului larg fără prea multe probleme. Înainte de a-l lăsa pe cel mic la computer, asigură-te că știe să își protejeze datele personale, adică să nu publice informații sensibile, imagini și să evite discuțiile pe internet cu persoane necunoscute.
4. Utilizează controlul parental
Controlul parental a fost dezvoltat pentru toate gadgeturile, de la computere, la tablete și telefoane, și reprezintă modalitatea prin care părinții pot controla sau limita modul în care cei mici se folosesc de tehnologie. Această limitare se referă exclusiv la riscuri de a se expune unor pagini web nepotrivite pentru ei și de a evita site-uri recunoscute pentru problemele de securitate la care utilizatorii se expun.
5. Încurajează-l să îl folosească și în afara jocurilor
Un PC nu înseamnă doar acces la jocuri, deși este posibil ca pentru un copil aceasta să fie principala activitate. Cei mici au marele avantaj de a putea învăța mult mai repede lucrurile pe care adulții le înțeleg mai greu, iar unul dintre acestea poate fi programarea, un domeniu recunoscut pentru salariile peste medie. De asemenea, și programele de grafică pot fi o modalitate ca cei mici să își exprime spiritul creativ prin tehnologie, care mai departe să le aducă un avantaj la școală și într-o eventuală carieră.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Falcona
Schimbare la Whatsapp! Ce restricție neașteptată au primit utilizatorii... Facebook, schimbare radicală! Dispare în curând una dintre aplicațiile folosite de milioane de oameni...