- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De fiecare dată când ajung în vizită la părinţi, îi pun aceeaşi întrebare tatălui meu: când o să schimbe telefonul său mobil, vechi de 5 generaţii, cu unul performant şi actual?
Răspunsul lui invariabil? Niciodată. Uneori mai adaugă şi motivul, care este unul cât se poate de simplu: nu-i plac telefoanele fără butoane. Eu îl suspectez că, de fapt, se cam teme de noua tehnologie, însă nu vreau să îl pun într-o situaţie neplăcută.
Este, însă, un lucru ştiut: multe persoane în vârstă reacţionează defavorabil la noile tehnologii, uneori de teamă, alteori din pură încăpăţânare. Cu puţin efort, însă, şi cu o gândire mai deschisă, îl poţi transforma şi pe cel mai cârcotaş bătrân într-un om obişnuit cu un smartphone sau cu un alt gadget.
1. Află ce tehnologie le este utilă părinţilor tăi
Nu orice gadget le poate uşura viaţa părinţilor tăi şi nu orice tehnologie poate fi binevenită în casa cuiva care a crescut pe vremea televizoarelor alb-negru cu tub. Concentrează-te pe ceea ce le va fi util în casă.
De exemplu, un smartwatch care monitorizează ritmul cardiac poate fi util unei persoane în vârstă, mai ales dacă are probleme cardiovasculare. Avantajele sunt negate însă de ecranul mic şi de nenumăratele funcţii pe care le are un astfel de ceas.
Pe de altă parte, persoanele în vârstă ar putea fi atrase de modul de funcţionare a unei tablete, dar şi de posibilităţile pe care le oferă.
2. Fii alături de ei și ajută-i
Unul dintre principalele motive pentru care persoanele mai în vârstă se ţin departe de tehnologie este faptul că nu mai au răbdarea necesară să înveţe.
Asta deşi, potrivit unui studiu publicat de American Psychological Association, oamenii în vârstă nu îşi pierd capacitatea de a învăţa. Mintea funcţionează altfel la o vârstă avansată, dar are nevoie doar de exerciţiu.
Dacă, de exemplu, le-ai făcut părinţilor tăi cadou un laptop nou, ca să puteţi ţine legătura prin video call, poţi petrece câteva ore ca să le explici în detaliu cum să îl folosească. Nu îi grăbi şi înarmează-te cu răbdare: vei obţine rezultate mult mai bune.
3. Încurajează-i şi stimulează-le interesele
Unii oameni învaţă lucruri noi din motive diferite, aşa că îi poţi convinge pe părinţii tăi să se împrietenească şi cu tehnologia, dacă ştii ce beneficii trebuie să le scoţi în evidenţă.
Poate fi vorba despre curiozitate, dorinţa de a avea parte de o provocare, o activitate care să le dea încredere de sine, astfel încât să se simtă în pas cu vremurile. Printre activitățile care ar stimula interesul unor persoane mai în vârstă, pot fi:
- păstrarea legăturii cu cei dragi prin intermediul internetului
- reconectarea cu foști prieteni sau colegi din tinerețe
- filmele și muzica
- jocurile online
Odată ce ai descoperit ce îi interesează, îi poți încuraja să continue în această direcție și le poți oferi toată susținerea necesară.
4. Ajută-i să-şi învingă teama de tehnologie
Unele dintre principalele probleme întâlnite de persoanele în vârstă atunci când vine vorba despre tehnologia modernă au soluții simple și la îndemână. Dacă știi ce temeri au, îi poți ajuta mult mai ușor:
- Se tem că ar putea strica echipamentul sau dispozitivul. Pentru niște oameni obișnuiți cu lucruri construite solid, un gadget le va părea fragil. E de înțeles, atunci, de ce ar prefera să nu se atingă de el. Explică-le că un laptop sau un smartphone nu este chiar atât de firav. De asemenea, arată-le și ce trebuie să facă atunci când apar erori simple.
- Se tem că nu vor învăța niciodată ce să facă. Pentru cineva care a crescut cu o tabletă în mână încă din copilărie, cum se folosește un dispozitiv smart e deja instinctual. Pentru părinții noștri, însă, totul poate fi mai dificil. Ca să-i ajuți să-și depășească aceste rețineri, păstrează totul simplu și relevant în același timp.
Încearcă să aplici trucurile de mai sus atunci când vrei să îi inițiezi pe părinții tăi în secretele unei noi tehnologii. Poți începe cu trei dispozitive care sunt încă un mister pentru părinții tăi:
- Un smartphone care să îl ajute să facă trecerea de la modelele vechi, cu butoane, la cele cu ecran tactil. Modelul Nokia 3310 lansat în 2017 poate fi un telefon ideal de trecere, dar te poți orienta și direct către un smartphone. Mai toate oferă posibilitatea optimizării ecranului, a sunetului și a interfeței, pentru persoane în vârstă.
- Dacă părinții tăi sunt fumători, cu siguranță sunt intrigați de tehnologia heat-not-burn, așa că un dispozitiv IQOS care nu emite fum și nu lasă scrum poate fi o alternativă ideală. Dispozitivul nu este dificil de utilizat, iar instrucțiunile de folosire IQOS sunt la îndemâna oricui.
- Mass-media clasică pierde tot mai mult teren. Ziarele și revistele au pierdut teren și sunt slabe șanse să îl mai recupereze. Inițiază-i pe ai tăi în tainele unui e-reader cum este Kindle, de la Amazon. Dispozitivul folosește o tehnologie care nu obosește ochii și oferă opțiuni de mărire a fontului, ideale pentru cineva cu probleme de vedere.
Așadar, nu este nevoie de mari bătăi de cap ca să-i ajuți pe cei dragi să se simtă în largul lor în jurul tehnologiei, orice vârstă ar avea.
Sursa foto: Shutterstock
Mare atenție, i se poate întâmpla oricui! I-a explodat telefonul mobil. VIDEO... O aplicație ce permite comunicarea fără semnal la telefon sau conexiune la internet va fi dezvoltată în Chile...