- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Walkman - final de drum
Anuntul ca Sony renunta la vanzarea celebrelor dispozitive walkman cu caseta in Japonia, pentru a trece la dispozitive mai performante, a trezit nostalgii adultilor de astazi. Va propunem sa ne intoarcem pentru cateva momente in lumea adolescentilor din anii ‘80, care se distrau ascultand muzica pe walkman sau pe casetofoane, cu radiourile portabile Ric sau urmarind filme pe video.
Compania Sony Electronics, unul dintre cei mai puternici producatori de electronice din lume, a anuntat recent ca renunta la productia dispozitivului Sony Walkman cu casete magnetice pentru Japonia, la 31 de ani dupa lansarea pe piata. Walkmanul, aparut prima data in anul 1979, era destul de cunoscut si adolescentilor din Romania, fiind inainte de anii ‘90 un obiect de statut social, cam cum este telefonul mobil. Daca astazi putem asculta muzica pe un dispoztiv portabil cu un pret de aproximativ 50 de lei, primul portabil Walkman costa 200 de dolari in Statele Unite ale Americii.
Walkmanul a fost prima „declaratie de independenta" a celor care voiau sa asculte muzica dorita oriunde, fara sa fie nevoiti sa care dupa ei masivele „casetofoane". Aparut in Romania prin 1985 la cei care aveau relatii in strainatate, dispozitivul avea atat casti, pentru ascultat muzica, dar si microfon, care pemitea utilizatorilor sa faca inregistrari audio, fiind astfel un gadget util si in domeniul mass-mediei. In 1984, la doar cinci ani dupa lansare, Sony a introdus pe piata mondiala modelul D-50, primul walkman cu CD.
Portabilitate
Adolescentii romani ai anilor ‘80-‘90 care nu isi permiteau un walkman, dar voiau totusi sa isi insoteasca plimbarile cu ceva muzica si voie buna puteau apela la un radio portabil. „Ce invidios eram pe vecinul de la 9 ca el avea asa ceva cand pleca la scoala si eu nu aveam", scrie un utilizator pe forumul hopa.ro, vorbind despre radiourile Ric. In Romania, primele radioreceptoare performante au fost produse in anii ‘50 si permiteau realizarea de auditii publice de doua ori pe saptamana. Intre anii 1960 si 1980 au fost produse in Romania la Electronica este 75 de tipuri de aparate in mai mult de 200 de variante, in peste 6,7 milioane de bucati, potrivit datelor disponibile in „Radioreceptia A-Z. Mica enciclopedie pentru tineret" a lui Mihail Silisteanu.
Portabilele Ric, ce se puteau achizitiona pentru aproximativ 400 de lei, au aparut pentru prima data in Romania in anul 1980. Ulterior, Electronica a produs trei modele diferite de portabile Ric, dintre care doua au avut la baza tranzistoarele, iar unul s-a bazat pe circuite integrate. Pentru cei care voiau muzica acasa, pick-upurile Pacific cu discuri de vinil erau o solutie ideala, fiind ulterior inlocuite cu casetofoane.
Multimedia
Daca in prezent putem avea fotografii de calitate, indiferent de conditiile meteo sau de ora la care sunt facute, in anii ‘90 cei care nu doreau sa astepte developarea isi puteau cumpara un „Polaroid", adica o camera care livreaza fotografiile instant. Dispozitivul care trebuia alimentat cu un film special livra fotografiile in aproximativ un minut.
Dincolo de muzica pe casete sau de la radio, adolescentii se distrau in „serile la video". Mai precis, tinerii se adunau seara in casele prietenilor mai „avuti", care isi permiteau sa plateasca peste 10.000 de lei pentru un astfel de video player si inchiriau casete. Cele mai cunoscute marci la inceputul anilor ‘90 erau Funai, Panasonic sau JVC. Videoul, Videocassette Recorder (VCR), a fost lansat in anul 1956 de compania Americana Ampex.
Primele astfel de dispozitive pentru consumatorii individuali au aparut in 1963, fiind produse de Nottingham Electronic Valve Company. Abia in anii ‘70 au castigat astfel de dispozitive succesul comercial, cand companii europene si japoneze au dezvoltat aparate mai tehnice. Casetele in format VHS (Video Home System) produse de JVC s-au impus pe piata in competitia cu formatul Betamax al celor de la Sony. Videourile si-au pierdut gloria la sfarsitul anilor ‘90, odata ce DVD playerele au castigat teren datorita avantajelor tehnice. Una dintre principalele nemultumiri ale utilizatorilor era legata de faptul ca banda magnetica a casetelor ramanea prinsa in partile mobile ale dispozitivului din cauza prafului.
Tinerii de astazi cer cat mai multa mobilitate si conectivitate pentru gadgeturile care le fac viata mai distractiva. iPod-ul, televizorul, proiectorul, toate se conecteaza la internet, acolo unde exista continut cu preturi relativ mici. Romanii sunt printre cei mai tineri utilizatori de internet din Europa, potrivit Comisiei Europene, copiii navigand online chiar si de la sapte ani.
Citeste financiarul.com